dimecres, 29 de gener del 2014

A Fàtima Báñez - Ministeri Seg. Social - 0,25%

Carta enviada a la Sra. Ministra d'empleo i seguretat social, amb referència al tema del increment de les pensions per aquest any 2014. Com podeu veure està en castellà per evitar que me la tornin per no tenir traductors. 




MINISTERIO DE EMPLEO Y SEGURIDAD SOCIAL
A la atención Sra. Ministra Fátima Báñez
MADRID

Excma. Sra. Ministra:

Ante todo gracias por el enorme retraso en recibir la carta de fecha 3 de enero 2014 recibida hoy 29.01.2014, daba la impresión de que les daba verguenza remitir esta carta, a pesar de que lo dudo por razones obvias.

En la citada carta me comunican que mi pensión ha aumentado en un 0’25% lo que representa que no llego a pagar el aumento, solamente, de la energia eléctrica de consumo en mi casa. Con lo que, gracias a su mágnifica gestión juntamente con el resto de los Ministros del Gobierno es realmente nefasta.

Tienen la desverguenza de comunicarme que mi pensión queda garantizada con un aumento mínimo del 0,25% y que nunca más seran congelades. Como para comprar un yate.

Tienen la desverguernza de recordarme que el pasado año la pensión fue augmentada en un 1%. Es cierto, pero, olvidan decir que llevamos ya varios años en el congelador, lo cual significa sin aumento ninguno y que, además, ha sido suprimida por Vdes. la paga compensatòria de la diferencia del IPC que se percibia en Enero y de la cual nunca se ha sabido nada más.

Es una desverguenza el párrafo final en el que nos dicen que siguen trabajando para conservar un sistema de pensiones solido, estable y solidario, de todos y para todos. Supongo que no se refiere en lo de “solidario” al que perciben los Sres. Ministros, Diputados y demàs políticos, que yo sepa no se les han reducido las pensiones ni se habla de ello.

Bien, solo me queda agradecerle su interès y su buen hacer en beneficio de los pensionistes que, hayamos cotizado más o menos, tenemos la misma injustícia en los aumentos. Le recueerdo, por si no lo sabe, que hay pensionistes que han recibido 1’00 euros de aumento. No cree que es una verguenza?.

Ustedes con solo reunirse y cambiar todos los acuerdos del cèlebre Pacto de Toledo, donde ya se iniciaron las “rebajas” se quedan tan anchos sin pensar en la cantidad de pensionistes que les están aguantando en su puesto, si ellos no ayudaran a sus hijos y nietos en el paro, le aseguro que Vd. no seria Ministra pues hubiera estallado una revolución. Y, además, se permite intentar tomarnos el pelo con la cartita.

Espero que pronto acabe la gestión de su partido y entretanto la saludo,

Muy atentamente,

Andrés Alpiste Pérez.

dissabte, 25 de gener del 2014

Rosell, Bartomeu, Casas, BARÇA

LA DIMISSIO DE SANDRO ROSELL

Ahir i avui hem tingut tema per donar i per vendre amb la dimissió del President del Barça Sr. Sandro Rosell que, la veritat, es que ens ha agafat per sorpresa a quasi tots, o millor dit, a tots.

Ahir el vaig sentir i vaig veure que tenia com una espurna als ulls, que tenia una emoció continguda, que volia dir més del que deia, però què, per les causes què sigui no podia dir-ho.

La veritat és que vaig sentir pena al veure el patiment d’un home què, potser si què s’ha equivocat, potser si què no te dó de paraula (això no es compra), potser si què els esdeveniments l’havien superat, però el vaig veure angoixat, me va semblar que estava sofrint un suplici innecessari, que tenia un immens disgust. Al menys aquesta va ser la meva impressió. No podem oblidar que ha estat amenaçat tan ell com la seva família i han arribat a disparar cinc trets a la porteria de casa seva, com s’ha pogut saber amb les denuncies presentades als Mossos per part de la seva esposa. Jo crec què això és un dels motius importants per a la seva dimissió.

Be i to això, perquè? Doncs perquè un soci del Barça, un tal Jordi Casas (recordeu que ja va intentar fer-la grossa amb el intent de presentar una moció de censura) va demanar que li expliquessin el que no podien explicar i amb una rabieta de nen petit, o no, presenta una querella per apropiació indeguda contra la seva persona. Per cert, aquest senyor deu de disposar d’una situació econòmica envejable ja que es pot permetre el luxe de interposar una querella a la Audiència Nacional, de pagar un advocat què sembla ser què no és precisament barat, de tenir despeses molt fortes ja que avui és paguen taxes molt fortes per qualsevol tracte amb la justícia, que hi ha viatges a Madrid tan d’ell com del seu advocat, etc. i això fa sospitar de que hi ha algú més darrera d’ell. No ho sabrem mai, o potser si? Qui sap?

El nou President Sr. Josep Maria Bartomeu, va fer una roda de premsa, què el Sr. Sandro Rosell no la podia fer, per molts motius, clàusules de confidencialitat, mal comunicador, etc. però el Sr. Bartomeu si, ja què segons les seves paraules va ser el Sr. Neymar qui va aixecar la clàusula de confidencialitat i va permetre explicar tots i cada un dels diversos contractes què envolten aquest fitxatge.

Avui encara hi ha periodistes què, entenc que la seva carrera és de lletres i per tant de números no en saben gaire, però es que ahir va quedar meridianament clar quines son totes i cada una de les partides que afecten al fitxatge del jugador Neymar Jr. I ens han demostrat que no son ni 80, ni 90 ni 95 milions, son 57,1 milions i uns contractes addicionals per altres assumptes què no afecten el fitxatge i per tant no és poden sumar i menys de forma interessada com va fer el diari el Mundo que volia què fos mes car què dos determinats jugadors del Madrid.

Per cert, ho tinc que dir, al programa EFECTIVAMENT  de TV3 dirigit per el Sr. Canut, hi va aparèixer un periodista, el Sr. Xavi Torras què en va fer una lectura anti barcelonista, anti Rosell i a favor del diari el Mundo què me va indignar, amb xifres, segons ell contrastades i què desprès hem vist què no se semblen en res a la realitat. La veritat és què per tenir periodistes “amics” com aquest no calen enemics com el Sr. Eduardo Inda, al què, per cert, el Sr. Xavi Torras VA FELICITAR i tots hem pogut veure què era una suma barroera de naps i cols sense res a veure amb la realitat. Però, suposo què el Sr. Torras ja sabrà disculpar-se davant l’audiència del programa, ja que els barcelonistes, els culers, ens ho mereixem.

Ara ja comencem com a bons culers a discrepar els uns dels altres, que si s’han de fer eleccions, què si no cal fins el 2016, què si el Sr. Bartomeu no ha estat elegit, pesi a què els Estatuts del Club ho deixen ben clar. Però esta clar, la poltrona de President del Barça te molts que la desitgen i alguns per repetir ja que no tot els ha sortit be en perdre-la.

Jo crec, i es opinió personal, què el Sr. Bartomeu està totalment legitimat per ser el President, no podem oblidar que a les eleccions del 2010 no es presentava el Sr. Rosell sol, anava amb una llista de directius i que, precisament el Sr. Bartomeu ja anava com a primer Vis-president i per tant si que va ser elegit a les urnes.

El que passa ara és què hi ha una sèrie d’oportunistes, especialment un, què veuen la possibilitat de guanyar temps en el seu afany de recobrar la poltrona què el va dur a la política i què, per el què sembla no li ha anat massa be.

Ara el que hem de fer, tots plegats, sense “ismes” de cap classe recolzar l’equip, recolzar el Tata Martino i rebre amb una gran ovació el nou President, Sr. Josep Mª Bartomeu, demà a les 21 hores al Camp Nou abans del partit contra el Màlaga. I AIXÒ SI QUE SERA BARCELONISME.


VISCA EL BARÇA I VISCA CATALUNYA LLIURE


dissabte, 18 de gener del 2014

I EL PSC/PSOE US MEREIX CONFIANÇA?


EL PSC/PSOE I CATALUNYA

Aquets dies s’ha produït a Catalunya, més ben dit, al Parlament de Catalunya, un fet què, en realitat i tot i què no soc ni militant ni simpatitzant del PSC, m’ha dolgut, ja què considero què és un partit què és necessari al nostre país. No podem estar tan sols en mans de la dreta retrògrada del PP i C’s, ni de la dreta moderada i europea de CiU, és necessari per una bona convivència la diversitat d’ideologies què enriqueixen el pensament del nostre poble.

Doncs be, aquest partit què hauria de defensar la nostre Pàtria, la nostre estimada Catalunya, i pesi a que en la seva proposta electoral, ho deia ben clar, ha votat en contra de què és demani al Congrés dels Diputats de Madrid, què en virtut del què diu l’article 150.2 de la Constitució, és permeti fer un referèndum o consulta, no vinculant, per què els catalans puguem decidir què és el què volem ser.  Aquest article diu: El Estado podrá transferir o delegar en las comunidades autónomas, mediante ley orgánica, facultades correspondientes a materia de titularidad estatal que por su propia naturaleza sean susceptibles de transferencia o delegación. La ley preverá en cada caso la correspondiente transferencia de medios financieros, así como las formas de control que se reserve el Estado"

Per sort, encara queden socialistes catalans que fent honor, en primer lloc a la seva catalanitat i al que diu la seva proposta electoral, han trencat la disciplina de vot i han votat SI.

Això no ha caigut be ni al Sr. Navarro, ni al Sr. Balmon i molt menys al Sr. Rubalcaba que s’han apressat a donar suport al Sr. Navarro fent pinya al seu costat a Madrid i Barcelona. I la cosa està molt clara: El Sr. Navarro, degut als compromisos de Granada, es deu, amb cos i ànima al PSOE, es veu obligat a defensar una opció política que ningú sap ben be què és, un Estat federal, què és el què defensa el PSOE, però ho fa, no ho oblidem, mitjançant una reforma de la Constitució però EN CAP CAS hi figuraria “el dret a decidir”, és a dir: el dret d’autodeterminació, i per tant per els catalans es com si no fessin res. I la veritat és què no me'n refiu gens ni mica ni del PSOE ni del Sr. Rubalcaba, son tan mentiders i caragirada com els del PP.

Ara sembla que el PSC vol fer que els tres dissidents, Geli, Elena i Ventura, tornin l’Acta de Diputats, és lògic, de lo contrari el PSC perdria tres escons i passaria a ser la quarta força política al Parlament, encara que, aquests tres Diputats poden conservar la seva Acta i si s’escau passar al Grup Mixt de la Cambra i esperar si els més d’un centenar de signants de la proposta per fer un nou moviment o partit arriben a algun acord.

Jo crec que després del descrèdit del PSC actual,  descrèdit que va començar amb el nomenament del Sr. Montilla com a President de la Generalitat, de les actuacions del Govern anomenat “tripartit”, especialment del segon i de la poca credibilitat, de la minsa personalitat de la actual cúpula presidida per el Sr. Navarro, tan sols els hi queden dos camins: Fer fora els Navarro, Balmon, etc. i refer el PSC amb les seves arrels catalanes i catalanistes, de les èpoques dels Srs. Pallach, Obiols, Raventós, Maragall, etc. amb gent què se sent catalana i no és de la meva incumbència suggerir cap nom però estan presents en tots els àmbits socialistes.
I la segona seria deixar de banda el PSC forçant per què passi a ser  PSOE directament i crear un nou partit continuador de les tesis dels abans citats Srs. Pallach, Obiols, Raventós, Maragall...

Aquest partit ja sembla què està en un procés de formació per banda el Sr. Ernest Maragall. En fi no soc jo qui ha de dir el què han de fer, tenen prou persones intel·ligents què els hi permetran prendre la solució que considerin més adient.

Jo tan sols puc lamentar l’espectacle penós que han donat al Parlament els setze parlamentaris del PSC votant NO,  i que no han deixat de fer mal, ja què la unió dels partits catalanistes és l’arma més important de què disposem en aquests moments per fer força a Madrid i ens l’han sostret, de forma iniqua, i amb aquest somriure sorneguer que te sempre a la cara el Sr. Navarro que sembla que se’n foti de tots nosaltres, es com una ganyota fixa a la seva cara.


El temps ens dirà com acaba tot aquest conflicte, jo no he fet res més que reflexionar d’un acte que m’ha semblat inacceptable dins del moment històric què estem vivint a casa nostra, a Catalunya.  


ENCARA CREIEU PODER PARLAR AMB EN RAJOY?


TORNEM AMB EL DIÀLEG

Començaré per la definició de “diàleg” del Diccionari de la Llengua Catalana del Institut d’Estudis Catalans, diu axis: “Conversa entre dues o més persones”, llavors es necessari que DUES persones conversin, i això es produeix quan ambdues tenen la intenció de intercanviar els seus respectius punts de vista. Però si una de elles tan sols diu, una vegada i un altre,  que “vol diàleg” encara que imposi com a condició sine qua non, que no es parli d’allò que l’altre part vol parlar o proposar, llavors no hi pot haver diàleg, en tot cas seria un monòleg. Es a dir, parlar amb una paret.

De què vol parlar o dialogar, del temps? De si plou o fa sol? De si els catalans han d’acceptar, sense dir ni piu, el que ell mana? De què s’ha de parlar?.

Si, Senyor President Mariano Rajoy, tornem amb el diàleg, vostè ha deixat anar una frase molt contundent, ha dit: “Es impossible dialogar si se toman decisions unilaterales” i es cert, no fa res mes que corroborar el que vostè està fent des de que va ser elegit President. Sempre ha pres decisions unilaterals, mai, però mai, ens ha deixat albirar, per un moment, la possibilitat d’arribar a un acord, a un consens, a una llum al final de túnel, mai. Vostè sempre s’ha posicionat en una sola direcció, amb una sola paraula i es veritat que la sap de memòria, encara que al ser curta es fàcil de recordar, es la paraula “NO”.

Li recordo que vostè i el seu partit, quan es decidia al TC el Estatut de Catalunya, vostès, van anar demanat signatures en contra de l’Estatut a tota Espanya i llavors no me dirà que no es tractava d’una decisió unilateral, o tindrà la cara dura de dir que no?.

I ho van aconseguir amb la connivència dels seus, direm amics o adversaris el PSOE, encara que quan es tracta de Catalunya, tots son iguals, encara recordo les paraules del malnat de Alfonso Guerra, dient que s’hauria de passar el ribot per l’Estatut per deixar-lo prou pla i sense contingut, que quan es tracta d’abusar de Catalunya tot es benvingut. I ara el seu “enemic o adversari” el Sr. Rubalcaba no per la oportunitat per fer, com sempre, dues cares, per una banda li diu a vostè que ha de fer alguna cosa, que amb el seu immobilisme no s’arregla res i per l’altre banda li diu al President Mas que esta ficant Catalunya en un atzucac del que no en sortirem. Tan sols val la proposta que fa ell i que ningú sap ben be que és. I axis van marejant la perdiu l’un i l’altre.  !Eh! Sr. Rajoy que ja ens coneixem.

També li recordo, que si vostè no hagués pres una decisió unilateral quan el President de Catalunya va anar a demanar-li, a ran de la increïble postura del TC,  la possibilitat d’establir un sistema de financiació similar al del país basc, l’anomenat “pacte fiscal” i amb aquesta decisió unilateral li va tancar la porta als nassos, tal vegada, només tal vegada, avui, tindríem una postura tots dos, Catalunya i Espanya que no seria de ruptura i tal vegada no s’hagués produït el profund sentiment anti espanyol i el enorme desig d’independència que avui existeix a Catalunya.

Vostè sempre ha fet igual amb tot, deixar que passi el temps i, pot ser que, se solucioni sol el problema i permeti’m una petita broma que corre por Catalunya “Segur que serem independents, Si en Rajoy diu que no, com que no diu ni una sola veritat... doncs vol dir que SI” i aquesta és la credibilitat que te vostè a Catalunya i a Espanya.

Se li ocorre la bajanada de demanar al President dels EE.UU. Sr. Obama que li doni suport per negar la possibilitat de fer la consulta per el dret a decidir què demana Catalunya i la resposta es: Què és un assumpte intern d’Espanya i ho te d’arreglar vostè”, però quins assessors te? Què no ho veu que no li pot dir res més? O és que és creia que vostè representa algú molt important per el Sr. Obama, no faci riure, Espanya no ha estat mai una potencia, en els darrers 500 anys, de la època dels Reis Catòlics tirant curt, i vostè vol, que l’home més poderós de la terra, li faci costat? En fi és un bon somnia truites i això me fa pensar que per ser President d’Espanya tan sols es necessari tenir padrins, per que l’avalin ja que la intel·ligència, els coneixements,  la saviesa, els idiomes, no representen res. I no son necessaris, I el paperot de haver de veure una traductora al seu costat, en qualsevol lloc on vagi, es de pena, no creu que amb tants anys que fa que, primer com a candidat i ara com a President no ha tingut temps d’aprendre l’anglès? Tan difícil es per un home com vostè, acostumat a memoritzar per fer oposicions. Es patètic.

Avui es presenta amb el seu amic el Sr. Barroso i, esta clar, han aprofitat tots dos per apunyalar per l’esquena als catalans, com que el Sr. Barroso es un home, que per el que es veu es d’aquells que volen contemporitzar amb tothom, ja que aquesta es la manera, suposo que ho creu axis, de mantenir la seva molt ben remunerada poltrona, dons allà on va, dona la raó al govern de torn. I han tornat amb allò de que ens faran fora de la UE, que passarem a ser un país poc menys que de captaires, que no tindrem moneda, en fi tots els mal de l’Apocalipsi i a mi, me sembla mentida que una persona com el Sr. Barroso, que, en principi, se li suposa una preparació intel·lectual per el càrrec, es presti a dir aquestes rucades, encara què podem dir:  Què això es Brussel·les, senyors.

No tingueu por, no sortirem de la UE, com avui ha dit una diputada socialista del Parlament Europeu, que segur que a les properes eleccions al Parlament Europeu deixarà de ser-ho ja que ni en Rubalcaba ni en Navarro la poden tragar, doncs a vingut a dir que una cosa es un tercer país que no ha estat mai a la UE i un altre molt diferent, un secessió d’una part d’un país que està a la UE i te tots el drets, totes les lleis, totes les directrius, la moneda, els Bancs, etc. que hi ha a la UE i que, per tant, no necessita fer res més que demanar els seu ingrés i que, amb una mica de voluntat política es pot fer en unes hores. (Se’n adona Sr. Rajoy i vostè Sr. Barroso?)

El proper dissabte el Sr. Rajoy vindrà a un acte organitzat per la seva mentora a Catalunya, la Sra. Alicia Sánchez-Camacho, que dit de pas, ha fet saber al seu cap, al Sr. Rajoy que no vol que parli de res amb el Sr. Mas i el Sr Rajoy l’ha obeït. Jo no sabia que una simple cap del PP a Catalunya, que cada dia, segons les enquestes tindrà menys vots i per tant menys escons, es pugui permetre donar ordres al President del Govern de Espanya. “!!!carai¡¡¡” com les gasta la Sra. dels gerros de flors amb micròfon.

Dons be, jo no se de què parlarà el Sr. Rajoy, no se si vindrà com a President del Govern o del PP. De lo que si què estic totalment segur és de què no serà res de bo per nosaltres. Seguirà amb la seva cantarella del NO, NO, NO a tot i què si la Constitució per aquí, què si la Constitució per allà, per cert, tinc entès, si no me falla la memòria que precisament el PP no va ser dels mes entusiastes per votar i aprovar en referèndum aquesta sagrada Constitució que tan ens refreguen per els morros, e inclús, més d’un dels què tan parlen ara VA VOTAR EN CONTRA, però esta clar què quan interessa doncs es canvia d’opinió i tira que te vas. A mi m’agradaria què, encara què no servis per res, presentés un pla per ser estudiat, que ja sabem que no ens donaria res del que volem, però, al menys, ens permetria a uns i altres, poder dir que hem intentat què, de debò, s’hagués iniciat un diàleg, unes converses què poguessin arribar a un consens per poder fer el referèndum i saber, d’una vegada què és el que realment vol el poble català, cosa què ara no sabem. I si perdem els que defensem la independència, dons si senyor haurà estat de forma democràtica i no hi haurà res a dir, tanmateix si guanyem, llavors haurem de començar a tractar, llavors de tu a tu, totes aquelles qüestions què és presentaran i què s’hauran de negociar i què no son poques. Però no tingueu por, no, no dirà res de tot això, seguirà dins de la seva cuirassa i com tothom veu a venir ens durà a un atzucac del que sols és podrà sortir amb una DUI (DECLARACIO UNILATERAL DE INDEPENDENCIA) i ho dic ben clar no voldria, de cap manera arribar a aquest punt. Què crec no és digne d’un estat què pretén ser democràtic i no és res més que la continuació, del què vam patir durant més de quaranta anys.

De moment això és el que hi ha. Ara el Congres dels Diputats posarà a la cua aquesta proposició no de llei que presenta el Parlament de Catalunya perquè és vegi i tracti a finals d’any. Mentre tant, les forces catalanes al Congres (No el PSC) demanaran la mateixa tramitació i d’aquesta manera és podrà aconseguir una major rapidesa i per tant fora possible que el mes de Març ja ens hagin dit !!!NO¡¡¡ i puguem endegar un altre camí.


VISCA CATALUNYA LLIURE.



dimecres, 8 de gener del 2014

NIT DE SANG - Mn. Cinto Verdaguer

COMTE DE SANTA COLOMA
VIRREI DE CATALUNYA
DALMAU DE QUERALT I CODINA

Avui aquest títol, tal vegada pugui dur a un cert equívoc, no vull parlar d’aquest maleït personatge de la nostre historia que va ser anomenat Virrei de Catalunya per el Rei Felip IV el 1638 i que va ser assassinat el 7 de juny de 1640 en la revolta anomenada del Corpus de Sang. a Barcelona, per una revolta dels segadors tips de pagar i pagar (mes o menys com ara)

Tan sols es una introducció a fets de la nostre historia de la època de les guerres que van assolar el nostre país com van ser des de la Guerra dels Segadors (1640-1659) acabada amb el  El Tractat dels Pirineus (o Pau dels Pirineus)  que va ser signat el 7 de novembre del 1659 per part dels representants de Felip IV de Castella i III d'Aragó, Luis de Haro i Pedro Coloma, i els de Lluís XIV de França, Cardenal Mazzarino i Hugues de Lionne, a l'illa dels Faisans (al riu Bidasoa, als límits del País Basc Nord), tot posant fi al litigi de la Guerra dels Trenta Anys. Una de les conseqüències d'aquest tractat va ser la cessió a França del comtat del Rosselló i part del de la Cerdanya.
Felip IV va negociar aquest tractat sense consultar les Corts Catalanes ni els afectats. De fet, els ho va amagar oficialment fins a les Corts de Barcelona de 1702, tot i que va ser públic i notori des de 1660, tal com consta al Dietari de la Generalitat, on la Diputació va haver de fer una ambaixada al virrei (Compte de Santa Coloma) per a "donar-li l'enhorabona de la feliç nova de l'ajustament de les paus entre Espanya y França".

La guerra dels 9 anys (1688-1697) amb batalles a Barcelona (1691) i a Alacant, Roses, Verges, Palamós, Girona, i Barcelona el 1697 en que acaba.

El 1702 comença la maleïda guerra de Successió que acaba per nosaltres amb la pèrdua de tots els nostres drets amb la capitulació de Barcelona el 1714, la mort d’en Rafel de Casanova i el Decret de Nova Planta del 1716 sancionat per el rei Felip V.







El Decret de Nova Planta va prohibir l’ús de la llengua catalana a l’Administració de justícia de Catalunya; segons l'article 5, "Las causas en la Real Audiencia se substanciaran en lengua castellana". Un altre exemple d'aquestes accions la constitueix la instrucció secreta redactada per Abad de Vivanco, secretari del Consejo de Castilla, adreçada als corregidors de
Catalunya, en la comunica que "Pondrá el mayor cuidado en introducir la lengua Castellana, a cuyo fin dará las providencias mas templadas, y disimuladas para que se consiga el efecto sin que se note el cuidado".
El decret de Nova Planta de Catalunya va abolir la Generalitat, les Corts Catalanes, el Consell de Cent, substituïa el virrei per un capità general, dividia Catalunya en corregiments, com a Castella, i desapareixien les tradicionals vegueries. 
 A mes de moltes altres coses que no es moment d’esmentar, ja que no estic fent un llibre de la Historia de Catalunya.
Be; Tot això ve a compte de les paraules que va dedicar el gran poeta Mn. Cinto Verdaguer, en el seu poema “Nit de Sang” (1888) al Comte de Santa Coloma i que diuen axis en un curt extracte:

                 Dies irae, dies illa


                                           Catalunya, Catalunya,
                                           Lo teu dia s’és fet nit,
                                           I si ton present es negre
                                           Bé n’és més l’esdevenir.
                                           Lo blat de tos plans i rostos
                                            i els arbres de tos camins,
                                           Un dia per altre es reguen
                                           Amb sang de tos amats fills,
                                            Puix per tot arreu ne maten
                                            Los soldats del rei Felip
                                            Com si de ser de ta nissaga
                                            Fos lo més negre dels crims.
                                            De tants fills com alletares,
                                            Un sol n’hi  ha de ben vist,
                                             Només un que aidar-te puga
                                             I és ton més dolent botxí.
                                             Comte de Santa Coloma,
                                             Malviatge qui et parí!,
                                             Que tants llamps caiguen en terra
                                             I que, de tants, cap te fir!.
                                             Lo dia que vas nàixer
                                             Fou un dia maleït, més li valdria a ta pàtria
                                             Que hagués nat un escorpí;
                                                                     ****

Doncs això va escriure Mn. Cinto Verdaguer i jo voldria avui, sense tenir, potser cap dret, a dir coses tan fortes, dedicar-li a un Ministre, que es proclama català i a una senyora que també i que dins de la política estan, que aquestes paraules del poeta, tal vegada els podrien fer pensar, si ells no mereixen, al menys en una petita mesura que els hi siguin dedicades, encara que no son el Comte de Santa Coloma, Dalmau de Queralt i Codina, però si que son, l’un Ministre del Govern Espanyol i l’altre cap del mateix partit a Catalunya. Si us plau, us pregaria, dins la meva humilitat, que tinguéssiu una mica, tan sols una mica, presents aquests versos i que mai us els hagin de dedicar de debò.

El Sr. Ministre, a més de no dir la veritat quan diu que vostè, que viu a Barcelona, sap que “moltes famílies catalanes han deixat de trobar-se per Nadal per mor de la “dèria sobiranista” i això, Sr. Ministre, vostè sap que no es cert i per tant fa mal, fa mal al cor de molts catalans que no volem ser tractats amb aquesta prepotència, que ja estem tips de que ens menyspreïn, de que ens insultin, de que gent del seu partit en anomenin “nazis” i vostè, com a Ministre d’Interior no hi faci res. Si us plau, ja ni ha ben be prou, atureu aquesta rancúnia cap a la vostre mateixa terra, que les idees sempre es poden defensar sense malferir al adversari.

Jo, Sr. Ministre, no conec cap família catalana que hagi tingut aquest ensurt, a la meva hi ha idees de tota mena i manera, ni ha de independents, ni han de unionistes, ni han que ja els hi està bé com estem, ni han que son catalans i ni han que son d’altres regions, però, això si, som una família i ens estimem i per tant, cadascú defensa ses idees, però amb intel·ligència i amb el que dirien el francesos, amb savoir fer.

Si tan sols demanem poder votar, poder dir, democràticament que volem ser, si no se sap que en sortirà d’aquest referèndum, deixeu-lo fer, o es que teniu por de que guanyi el desig d’independència? No es refugieu darrera de la Constitució, que sabeu be que no es inamovible i que, a més a més, segons molts juristes de prestigi, no prohibeix el referèndum, encara que es cert que tampoc l’aprova, més, si es axis, perquè serveix la política? No diuen que es l’art de convertir lo impossible en possible? Doncs, amb un petit esforç, tal vegada podríem arribar al nostre somni i qui sap, podria ser que guanyessin els que tan sols volen modificar algunes coses. Qui ho sap? Si no votem no ho sabrem mai.





diumenge, 5 de gener del 2014

MEMORIAL DE GREUGES (1885) Avui seria igual

SOM I SEREM


Aquest memorial de greuges va ser presentat a S.M. el Rei Alfons XII, l’any 1885.

MEMORIAL DE GREUGES

Senyor: mai cap més comissió no es deu haver presentat a V.M. tan commoguda que la que en aquest moment, i ben immerescudament per cert, tinc l’honra de presidir. A excepció meva, la componen, Senyor, els fills mes il·lustres de Catalunya: aquells qui, bé en literatura o en ciències polítiques i morals, bé en indústria o en el simple treball obrer, ocupen el primer lloc a Catalunya, i s’acosta a la reialesa suplicant que V.M. es digni fixar la seva atenció en les desgràcies que sobre el nostre país va acumulant la política centralista i unificadora dels partits polítics d’Espanya.
Per això tinc l’honra de suplicar a V.M. que accepti aquesta exposició i Memòria, reflex fidel, a parer nostre, dels dolors i de les aspiracions de Catalunya.
Coneixem perfectament, Senyor, les obligacions que el sistema constitucional imposa al tron; i perquè les coneixem, no formulem a l’exposició i Memòria cap petició concreta que pugui contrariar els preceptes constitucionals. Però, de la mateixa manera que coneixem el que a la iniciativa de V.M. deixa la Constitució, ens permetem pregar-li que es fixi en aquests documents.
No tenim Senyor, la pretensió de debilitar, i encara menys atacar la gloriosa unitat de la pàtria espanyola: ans al contrari, desitgem fortificar-la i consolidar-la: però entenem que per aconseguir-ho no és un bon camí ofegar i destruir la vida regional per substituir-la per la del centre, sinó que creiem que allò convenient i alhora allò just, és donar expansió i desenvolupament i vida espontània i lliure a les diverses províncies d’Espanya per tal que de tots els indrets de la Península surti la glòria i la grandesa de la nació espanyola.
El que nosaltres desitgem, Senyor, és que a Espanya s’implanti un sistema regional adequat a les seves condicions i semblant a algun dels que se segueixen als gloriosíssims imperis d’Àustria-Hongria i Alemanya, al Regne Unit de la Gran Bretanya, sistema ja seguit a Espanya els dies de la nostre grandesa.
Ho desitgem, no sols per a Catalunya, sinó per a totes les províncies d’Espanya; i si parlem en nom de Catalunya és perquè som catalans i perquè en aquests moments sentim com mai els mals que el centralisme ens causa.
Senyor: se’ns va arrabassar els nostre sistema administratiu, que avui troben bo i imiten nacions cultes d’Europa, per ser substituït, primer pel sistema castellà, i avui per una còpia imperfecta i viciosa del sistema francès.
Només podem utilitzar la nostre llengua a les nostres llars i en converses familiars: desterrada de les escoles, ho ha estat més tard de la contractació pública i també dels tribunals, en els quals moltes vegades, i per molt il·lustrats que siguin, ni els jutgen entenen els testimonis i els processats, ni aquests entenen els jutges.
I si per tot això no fos suficient, fa temps que s’està lluitant, i avui s’intenta amb obstinació destruir, o si res més no adulterar el nostre dret civil, base indeleble de la robusta i moral organització de la família catalana i de la nostre propietat, que va augmentant i creixent a mesura que unes generacions succeeixen unes altres generacions.
A força de treballs i privacions sense fi, els nostres industrials han creat una indústria espanyola que en quaranta anys ha progressat i assolit un nivell molt alt. Aquesta indústria està essent atacada radicalment d’alguns anys ençà, i últimament ho ha estat i ho és per mitjà del tractat amb França i del projecte de modus vivendi amb Anglaterra.
Senyor: només la poderosa iniciativa de V.M., la seva alta saviesa i l’amor que professa al nostre país pot posar remei als nostres mals. Preguem, doncs, a V.M. que ho faci, segur que no han de faltar-li les benediccions del cel i la immensa, la immensíssima gratitud dels fills de Catalunya.
17 de Març de 1885 “La Renaixença” (El text original escrit en castellà)


Es curiós constatar que la majoria del “memorial” podria ser presentat avui després de mes de 128 anys; pràcticament som al mateix lloc que érem, amb una diferencia molt important, llavors Alfons XII, tenia un cert poder i avui el seu successor no en te. Es més, en el seu discurs de Nadal fa una referencia a una possibilitat de, no diria de canvi, tan sols de retoc de la Constitució Espanyola i el President del Govern ha fet com si sentis ploure, Ni cas. Ell que es tan respectuós amb Sa Majestat, quan sent a parlar de la Constitució, es transforma, desapareix la seva cuirassa de bonhomia i apareix el verdader Rajoy, el que fa cas, exclusivament, de les ordres de la FAES i el seu Cap José Mª Aznar.

El Sr. Rajoy, no diu mai una sola veritat, menteix sempre o quant menys, diu mitges veritats que no son res més que mitges mentides. Es va permetre dir que no hi havia cap país del mon que, a la seva Constitució hi figurés el dret d’autodeterminació, doncs be, al dia següent les xarxes facebook i d’altres anaven plenes de noms de països en que si que hi figura a la seva Constitució el dret d’autodeterminació i com a petit exemple en copiaré alguns: Angola, Brasil, Paraguai, Portugal, Rússia, Mèxic, hi ni han més. El que dic, no es diu la veritat i com que no es pot preguntar res a les rodes de premsa, doncs això es el que hi ha.

Per acabar d’adobar el tema, el Ministre Fernández Diaz es despenja amb unes declaracions que tan sols poden sortir d’una ment plena de rancúnies, plena d’enyorances franquistes, va ser Governador Civil d’en Franco. Jo voldria saber quina família catalana ha deixat de reunir-se aquest Nadal per mor de la discussió sobiranista. Jo no en conec cap, però deixo anar la imaginació i m’acut una idea, no serà que a casa del Ministre ha passat això? Tal vegada les relaciones amb el presumptuós del seu germà de l’Ajuntament i la prepotència de ser Ministre, si que han causat alguna que altre incomoditat dins del dinar. Tal vegada han parlat de la Llei de seguretat que vol implantar i que no agrada i menys a Catalunya, encara que segons un diari digital de Madrid, anomenat VozPopuli, diu que segons la seva correligionària Sánchez-Camacho, presumptament, en la conversa de La Camarga  afirma que el Sr. Ministre maltracta a la seva esposa, i això es dins de la nova Llei?. I evidentment, en aquest cas, trobo lògic que la família no estigui allò que diríem molt unida. Però no es per la qüestió sobiranista catalana.

També vull parlar dels articles que està escrivint el Sr. Fernando Onega a La Vanguardia i que, quina coincidència, han passat a ser de moderats a clarament contraris al moviment catalanista i molt especialment al nostre President Artur Mas, i dic quina coincidència ja que el canvi de posició ha coincidit amb la nova Direcció a càrrec del Sr. Marius Carol. No se si hi te res a veure, però aquí queda dit.
En quant al Sr. Onega faré esment que ara, a aquest periodista li torna a sortir la vena del seu passat i que podem recordar sense masses dificultats. Destaquen en la seva biografia alguns càrrecs ben rellevants, per exemple; va ser Subdirector del diari ARRIBA (falangista). Comentarista del diari PUEBLO, Cap de Premsa del Movimiento a La Corunya, Director del Diari YA, a més de ser “Jefe Nacional de los Servicios de la Guardia de Franco” Crec que no cal afegir res mes. Això si, ara es un “demòcrata de tota la vida”

Segueixo amb els Ministres, el inefable, encara que tortuós Ministre d’Exteriors, Sr. Margallo, ha enviat un “memoràndum” fins ara secret, a totes les Ambaixades i Consolats espanyoles i per el que sembla i s’ha filtrat fins el moment, es tracta de una espècie de preguntes i respostes que han de donar als periodistes en cas de que es presenti una consulta referent a la qüestió catalana. En que quedem. Es un problema el que demana Catalunya o no; es tracta tan sols de un visionari o dos (Mas i Junqueras) o es una demanda real del poble català. Si no hi ha cap problema, no cal enviar 210 folis a les Ambaixades i Consolats, no cal anar a veure determinats cancellers europeus, no cal parlar amb el Regne Unit. Llavors, que passa? Es que si que hi ha un problema. Es que no es tracta de visionaris? Es que és el poble català qui demana poder decidir el seu sistema polític? La veritat es que crec que és això darrer el que es veuen a venir i tenen por. S’han ficat en un atzucac terrible i no saben com sortir-ne, el Sr. Rajoy ha quedat retratat amb aquesta postura immobilista i ara sap que ha fet tard, que ara no s’arregla el tema amb paraules mes o menys afalagadores, que encara que vulguin obrir una mica la ma en el tema econòmic, que encara que vulguin obrir una mica la ma en el tema del auto govern autonòmic, no n’hi ha prou. Ja han fet tard.

La caverna mediàtica sols fa que demanar “ma dura”, que empresonin el President Mas, que ens treguin l’autonomia... I jo penso, ja tenen en comte que Europa, tal vegada no els hi deixarà fer una barrabassada com aquesta?. Ja tenen en comte que, tal vegada el poble català podria sortir al carrer i arribar a Madrid demanant la presó per el President ja que ha mentit i incomplert totes les seves prometences electorals?
Ja tenen en comte que, tal com vaig sentir al Dr. Queralt per TV, si la Constitució es un mandat de Llei que permet empresonar un President elegit democràticament també podríem demandar al Govern espanyol per l’atur ja que la Constitució garanteix un lloc de treball digne per a tots els espanyols, o bé per que la Constitució garanteix un habitatge digne per a tots els espanyols, segueixo? No paren de dir bajanades.

Crec que la realitat es que ens tenen por. Tenen por que l’economia espanyola patiria un retrocés molt important, Catalunya aporta quasi el 20% del PIB d’Espanya. Tenen por perquè com s’ho farien per què regions com Extremadura, ja que tant presumeix el Sr. Monago, fossin capaces de mantenir les seves institucions autonòmiques si no arriben els diners de Catalunya Tenen por de que si Catalunya, per fi, es independent, Espanya caigui en un forat econòmic que no li permetria pagar els deutes que te amb Europa i per contra, Catalunya, no tan sols es permetria pagar els seus deutes sinó que seria capaç d’ajudar mitjançant préstecs a aquesta Espanya ruïnosa, casposa, plena de titulats en vagància, amb una casta d’alts funcionaris que tan sols defensen els seu status, amb una casta de polítics corruptes que sols defensen la seva butxaca. Aquest es el problema, no les idees, no la “Unidad indivisible de la Patria”, això es una enganyifa, es una excusa. No dubto que hi han alguns que ho creuen de debò, però per la majoria son tan sols paraules. O al menys això se’n desprèn de la forma en que ho defensen, jo crec que tinc raó, encara que no ho puc assegurar definitivament i per això faig us de la paraula de moda en aquests casos, tot el que he dit es presumptament cert.

Creieu que de debò intentaran fer mal a Catalunya? Que intentaran ofegar-nos econòmicament? Que seguiran intentant destruir la nostre llengua? Que faran un nou Decret de Nova Planta com el de 1316? Jo no ho crec, a partir d’ara es limitaran a seguir la partida d’escacs plantejada per el Parlament de Catalunya per veure si poden aconseguir que siguem nosaltres els que ens tirem enrere i no pensen que si en 300 anys no han pogut sotmetre la nostre Nació, ara menys. Ara es el poble el que crida, el que demana llibertat. L’Estatut d’autonomia també era molt difícil d’obtenir i amb la gran manifestació que duia el lema “llibertat, amnistia i estatut d’autonomia” es va aconseguir. Doncs ara, amb més o menys dificultats, obstacles, contrarietats, contratemps, també ho aconseguirem.

VISCA CATALUNYA LLIURE