dimecres, 2 de juliol del 2014

MOR A LES FESTES DE CIUTADELLA

MORT A CIUTADELLA DE MENORCA
 FESTES SENSE FINAL BO

Enguany ses magnífiques Festes de Sant Joan a Ciutadella de Menorca han tingut un final desgraciat, dos cavallers ferits de diversa consideració, encara que, afortunadament, es van restablint de llurs ferides. No tan bé ha anat per un matrimoni català, de Barcelona, que havia vingut a veure ses festes i que per una d’aquelles voltes de sa vida, van rebre la topada d’un cavall sense control, durant les curses de s’ensortilla,  ja que el cavaller va ser incomodat per un jove que va topar amb ell i llavors es va produir el fet. Ell va quedar amb una cama trencada, va haver de ser operat a l’hospital de Maó i ella va haver de ser traslladada, en un avió medicalitzat a l´hospital Ses Espases de Palma de Mallorca on, per desgracia va morir. (D.E.P.)

Tot això ha motivat molts comentaris que han arribat fins i tot a fer dimitir el Batlle de Ciutadella, ja que se li imputaven la responsabilitat de la seguretat en els actes de ses Festes. Segons sembla, la família de la dona que va morir està decidida a demanar danys i perjudicis i anar contra l’Ajuntament de Ciutadella. Jo no vull dir res més que estan en el seu dret, altra cosa fora que pretenguessin aconseguir un lucre per aquest motiu, però si tan sols es tracte de rescabalar-se de les despeses, mèdiques, hospitalàries, viatges a Maó i a Palma, trasllats del ferit i del cos de la dona morta, sepeli, i d’altres moltes depeses que suposo s’han produït, doncs me sembla be. I a més a més, segons sembla, no van tenir l’atenció humana que és mereixien per part del Consistori.

El que ja no me sembla tan be, és que estic sentint per Ciutadella, opinions del caire de que “perquè hi eren allà” o com dient “qui no vulgui pols que no vagi a l’era” i sincerament, me semblen d’una manca de sensibilitat increïble, senyors: !què ha mort una persona¡ que no és cap acudit això.

Ho dic sota el punt de vista d’un català enamorat de Menorca, de la seva gent, de les seves festes, tradicions, del seu parlar tan bonic (polit en diuen ells) doncs, si us plau, una mica més de sensibilitat, de caritat, de compassió, de comprensió.

Per altre banda també he sentit que la culpa es d’ells i de tota la enorme quantitat de gent que es desplaça a Ciutadella per ses Festes i que aquesta massificació és el que provoca aquests accidents. No hi estic massa d’acord, per començar si no hi hagués aquest allau de fent forana llavors es queixarien els comerciants, els bars, els hotels, els restaurants que esperen aquests dies per fer negoci i en canvi, si venen, llavors es queixen de que és massifiquen ses festes, per tant jo crec que, tot i què és un problema aquest allau de gent i s’han de prendre mesures que permetin que aquestes Festes de San Joan, úniques al mon i tan meravelloses, puguin ser seguides en mig de tot el “jaleo”, en mig dels carrers i places, seguint l’entrada del Caixer Senyor a la Plaça d’es Born, al galop del seu cavall, seguit de sa Capellana, així mateix al galop i llavors comença “es primer cargol d’es Born, amb sa banda municipal de musica interpretant el jaleo, es a dir la jota de “El postillón de la Rioja” Tot això, després de diverses anades i vingudes, de la anada a Sant Joan de Missa, de les “guerres” d’avellanes buides, de la Missa dels Caixers, etc. tot això culmina amb les curses medievals que se celebren en es Pla de San Joan, a la colàrsega del port de Ciutadella.

Tot el que dic està molt més ben explicat en aquest mateix blog en un apartat “Ciutadella en Festes en set capítols”. Doncs be, tot es preciós, digne de ser vist, però, com sempre hi ha d’haver un però, hi ha massa gent vorejant el coma etílic, que en mig de la multitud, es barallen, i a més a més son difícils de controlar, tan per part dels serveis de Protecció Civil, com dels voluntaris que ajuden a mantenir, o intentar mantenir l’ordre. Amb això no vull dir que el jove que va topar amb el cavaller, el va desequilibrar, perdre el control, caure del cavall, quedar ferit i que el cavall sense cap tipus de control carregués i caigués, desgraciadament, damunt del matrimoni abans esmentat, fos begut, no, jo no ho sé i per tant no ho puc dir.

Tot això me du a una reflexió; no crec que es tracti de posar portes al camp per impedir l’arribada d’aquest allau de gent forana, tampoc no crec que sigui possible establir una espècie de control d’aforament del Pla de Sant Joan, ja que llavors els ciutadellencs, amb tota la raó, voldrien ser ells els què tinguessin la llibertat de entrar i sortir amb plena autonomia, en qualsevol moment, ja que la festa, en realitat es d’ells i això com se fa?, però el que si què és imprescindible és que hi hagi un conjunt de sistemes de seguretat que puguin evitar aquests tipus de dolorosos accidents sense menyscabament de l’essència de ses Festes. I això es feina del Consistori, del Batlle, del Caixer Senyor i la Junta de Caixers.

Pesi a tot no vull acabar sense donar  el meu més sincer condol a la família què ha rebut aquest dolorós cop a la seva vida i demanar-los-hi comprensió ja que ningú hagués volgut que succeís aquest lamentable accident.


I per tant, tot esperant les FESTES DE SANT JOAN 2015, demano què trobin el camí que permeti sa celebració sense cap mes ensurt i accident. I com diuen per aquí, SORT I VENTURA.