diumenge, 5 de gener del 2014

MEMORIAL DE GREUGES (1885) Avui seria igual

SOM I SEREM


Aquest memorial de greuges va ser presentat a S.M. el Rei Alfons XII, l’any 1885.

MEMORIAL DE GREUGES

Senyor: mai cap més comissió no es deu haver presentat a V.M. tan commoguda que la que en aquest moment, i ben immerescudament per cert, tinc l’honra de presidir. A excepció meva, la componen, Senyor, els fills mes il·lustres de Catalunya: aquells qui, bé en literatura o en ciències polítiques i morals, bé en indústria o en el simple treball obrer, ocupen el primer lloc a Catalunya, i s’acosta a la reialesa suplicant que V.M. es digni fixar la seva atenció en les desgràcies que sobre el nostre país va acumulant la política centralista i unificadora dels partits polítics d’Espanya.
Per això tinc l’honra de suplicar a V.M. que accepti aquesta exposició i Memòria, reflex fidel, a parer nostre, dels dolors i de les aspiracions de Catalunya.
Coneixem perfectament, Senyor, les obligacions que el sistema constitucional imposa al tron; i perquè les coneixem, no formulem a l’exposició i Memòria cap petició concreta que pugui contrariar els preceptes constitucionals. Però, de la mateixa manera que coneixem el que a la iniciativa de V.M. deixa la Constitució, ens permetem pregar-li que es fixi en aquests documents.
No tenim Senyor, la pretensió de debilitar, i encara menys atacar la gloriosa unitat de la pàtria espanyola: ans al contrari, desitgem fortificar-la i consolidar-la: però entenem que per aconseguir-ho no és un bon camí ofegar i destruir la vida regional per substituir-la per la del centre, sinó que creiem que allò convenient i alhora allò just, és donar expansió i desenvolupament i vida espontània i lliure a les diverses províncies d’Espanya per tal que de tots els indrets de la Península surti la glòria i la grandesa de la nació espanyola.
El que nosaltres desitgem, Senyor, és que a Espanya s’implanti un sistema regional adequat a les seves condicions i semblant a algun dels que se segueixen als gloriosíssims imperis d’Àustria-Hongria i Alemanya, al Regne Unit de la Gran Bretanya, sistema ja seguit a Espanya els dies de la nostre grandesa.
Ho desitgem, no sols per a Catalunya, sinó per a totes les províncies d’Espanya; i si parlem en nom de Catalunya és perquè som catalans i perquè en aquests moments sentim com mai els mals que el centralisme ens causa.
Senyor: se’ns va arrabassar els nostre sistema administratiu, que avui troben bo i imiten nacions cultes d’Europa, per ser substituït, primer pel sistema castellà, i avui per una còpia imperfecta i viciosa del sistema francès.
Només podem utilitzar la nostre llengua a les nostres llars i en converses familiars: desterrada de les escoles, ho ha estat més tard de la contractació pública i també dels tribunals, en els quals moltes vegades, i per molt il·lustrats que siguin, ni els jutgen entenen els testimonis i els processats, ni aquests entenen els jutges.
I si per tot això no fos suficient, fa temps que s’està lluitant, i avui s’intenta amb obstinació destruir, o si res més no adulterar el nostre dret civil, base indeleble de la robusta i moral organització de la família catalana i de la nostre propietat, que va augmentant i creixent a mesura que unes generacions succeeixen unes altres generacions.
A força de treballs i privacions sense fi, els nostres industrials han creat una indústria espanyola que en quaranta anys ha progressat i assolit un nivell molt alt. Aquesta indústria està essent atacada radicalment d’alguns anys ençà, i últimament ho ha estat i ho és per mitjà del tractat amb França i del projecte de modus vivendi amb Anglaterra.
Senyor: només la poderosa iniciativa de V.M., la seva alta saviesa i l’amor que professa al nostre país pot posar remei als nostres mals. Preguem, doncs, a V.M. que ho faci, segur que no han de faltar-li les benediccions del cel i la immensa, la immensíssima gratitud dels fills de Catalunya.
17 de Març de 1885 “La Renaixença” (El text original escrit en castellà)


Es curiós constatar que la majoria del “memorial” podria ser presentat avui després de mes de 128 anys; pràcticament som al mateix lloc que érem, amb una diferencia molt important, llavors Alfons XII, tenia un cert poder i avui el seu successor no en te. Es més, en el seu discurs de Nadal fa una referencia a una possibilitat de, no diria de canvi, tan sols de retoc de la Constitució Espanyola i el President del Govern ha fet com si sentis ploure, Ni cas. Ell que es tan respectuós amb Sa Majestat, quan sent a parlar de la Constitució, es transforma, desapareix la seva cuirassa de bonhomia i apareix el verdader Rajoy, el que fa cas, exclusivament, de les ordres de la FAES i el seu Cap José Mª Aznar.

El Sr. Rajoy, no diu mai una sola veritat, menteix sempre o quant menys, diu mitges veritats que no son res més que mitges mentides. Es va permetre dir que no hi havia cap país del mon que, a la seva Constitució hi figurés el dret d’autodeterminació, doncs be, al dia següent les xarxes facebook i d’altres anaven plenes de noms de països en que si que hi figura a la seva Constitució el dret d’autodeterminació i com a petit exemple en copiaré alguns: Angola, Brasil, Paraguai, Portugal, Rússia, Mèxic, hi ni han més. El que dic, no es diu la veritat i com que no es pot preguntar res a les rodes de premsa, doncs això es el que hi ha.

Per acabar d’adobar el tema, el Ministre Fernández Diaz es despenja amb unes declaracions que tan sols poden sortir d’una ment plena de rancúnies, plena d’enyorances franquistes, va ser Governador Civil d’en Franco. Jo voldria saber quina família catalana ha deixat de reunir-se aquest Nadal per mor de la discussió sobiranista. Jo no en conec cap, però deixo anar la imaginació i m’acut una idea, no serà que a casa del Ministre ha passat això? Tal vegada les relaciones amb el presumptuós del seu germà de l’Ajuntament i la prepotència de ser Ministre, si que han causat alguna que altre incomoditat dins del dinar. Tal vegada han parlat de la Llei de seguretat que vol implantar i que no agrada i menys a Catalunya, encara que segons un diari digital de Madrid, anomenat VozPopuli, diu que segons la seva correligionària Sánchez-Camacho, presumptament, en la conversa de La Camarga  afirma que el Sr. Ministre maltracta a la seva esposa, i això es dins de la nova Llei?. I evidentment, en aquest cas, trobo lògic que la família no estigui allò que diríem molt unida. Però no es per la qüestió sobiranista catalana.

També vull parlar dels articles que està escrivint el Sr. Fernando Onega a La Vanguardia i que, quina coincidència, han passat a ser de moderats a clarament contraris al moviment catalanista i molt especialment al nostre President Artur Mas, i dic quina coincidència ja que el canvi de posició ha coincidit amb la nova Direcció a càrrec del Sr. Marius Carol. No se si hi te res a veure, però aquí queda dit.
En quant al Sr. Onega faré esment que ara, a aquest periodista li torna a sortir la vena del seu passat i que podem recordar sense masses dificultats. Destaquen en la seva biografia alguns càrrecs ben rellevants, per exemple; va ser Subdirector del diari ARRIBA (falangista). Comentarista del diari PUEBLO, Cap de Premsa del Movimiento a La Corunya, Director del Diari YA, a més de ser “Jefe Nacional de los Servicios de la Guardia de Franco” Crec que no cal afegir res mes. Això si, ara es un “demòcrata de tota la vida”

Segueixo amb els Ministres, el inefable, encara que tortuós Ministre d’Exteriors, Sr. Margallo, ha enviat un “memoràndum” fins ara secret, a totes les Ambaixades i Consolats espanyoles i per el que sembla i s’ha filtrat fins el moment, es tracta de una espècie de preguntes i respostes que han de donar als periodistes en cas de que es presenti una consulta referent a la qüestió catalana. En que quedem. Es un problema el que demana Catalunya o no; es tracta tan sols de un visionari o dos (Mas i Junqueras) o es una demanda real del poble català. Si no hi ha cap problema, no cal enviar 210 folis a les Ambaixades i Consolats, no cal anar a veure determinats cancellers europeus, no cal parlar amb el Regne Unit. Llavors, que passa? Es que si que hi ha un problema. Es que no es tracta de visionaris? Es que és el poble català qui demana poder decidir el seu sistema polític? La veritat es que crec que és això darrer el que es veuen a venir i tenen por. S’han ficat en un atzucac terrible i no saben com sortir-ne, el Sr. Rajoy ha quedat retratat amb aquesta postura immobilista i ara sap que ha fet tard, que ara no s’arregla el tema amb paraules mes o menys afalagadores, que encara que vulguin obrir una mica la ma en el tema econòmic, que encara que vulguin obrir una mica la ma en el tema del auto govern autonòmic, no n’hi ha prou. Ja han fet tard.

La caverna mediàtica sols fa que demanar “ma dura”, que empresonin el President Mas, que ens treguin l’autonomia... I jo penso, ja tenen en comte que Europa, tal vegada no els hi deixarà fer una barrabassada com aquesta?. Ja tenen en comte que, tal vegada el poble català podria sortir al carrer i arribar a Madrid demanant la presó per el President ja que ha mentit i incomplert totes les seves prometences electorals?
Ja tenen en comte que, tal com vaig sentir al Dr. Queralt per TV, si la Constitució es un mandat de Llei que permet empresonar un President elegit democràticament també podríem demandar al Govern espanyol per l’atur ja que la Constitució garanteix un lloc de treball digne per a tots els espanyols, o bé per que la Constitució garanteix un habitatge digne per a tots els espanyols, segueixo? No paren de dir bajanades.

Crec que la realitat es que ens tenen por. Tenen por que l’economia espanyola patiria un retrocés molt important, Catalunya aporta quasi el 20% del PIB d’Espanya. Tenen por perquè com s’ho farien per què regions com Extremadura, ja que tant presumeix el Sr. Monago, fossin capaces de mantenir les seves institucions autonòmiques si no arriben els diners de Catalunya Tenen por de que si Catalunya, per fi, es independent, Espanya caigui en un forat econòmic que no li permetria pagar els deutes que te amb Europa i per contra, Catalunya, no tan sols es permetria pagar els seus deutes sinó que seria capaç d’ajudar mitjançant préstecs a aquesta Espanya ruïnosa, casposa, plena de titulats en vagància, amb una casta d’alts funcionaris que tan sols defensen els seu status, amb una casta de polítics corruptes que sols defensen la seva butxaca. Aquest es el problema, no les idees, no la “Unidad indivisible de la Patria”, això es una enganyifa, es una excusa. No dubto que hi han alguns que ho creuen de debò, però per la majoria son tan sols paraules. O al menys això se’n desprèn de la forma en que ho defensen, jo crec que tinc raó, encara que no ho puc assegurar definitivament i per això faig us de la paraula de moda en aquests casos, tot el que he dit es presumptament cert.

Creieu que de debò intentaran fer mal a Catalunya? Que intentaran ofegar-nos econòmicament? Que seguiran intentant destruir la nostre llengua? Que faran un nou Decret de Nova Planta com el de 1316? Jo no ho crec, a partir d’ara es limitaran a seguir la partida d’escacs plantejada per el Parlament de Catalunya per veure si poden aconseguir que siguem nosaltres els que ens tirem enrere i no pensen que si en 300 anys no han pogut sotmetre la nostre Nació, ara menys. Ara es el poble el que crida, el que demana llibertat. L’Estatut d’autonomia també era molt difícil d’obtenir i amb la gran manifestació que duia el lema “llibertat, amnistia i estatut d’autonomia” es va aconseguir. Doncs ara, amb més o menys dificultats, obstacles, contrarietats, contratemps, també ho aconseguirem.

VISCA CATALUNYA LLIURE