dimarts, 8 de gener del 2013

Noticies a La Vanguardia


NOTICIES NO DEL TOT VERIDIQUES (2)

El passat 4 de gener. el Sr. Josep Maria Tarragona Clarasó, a La Vanguardia, va escriure un obituari referit a la Religiosa Montserrat Rius, a la que me referia jo en l’article amb el mateix títol que aquest.

Dons bé, en aquest obituari, molt ben escrit, per cert, explica com a la mort de la neboda de l’Antoni Gaudi, La Roseta, aquesta religiosa junt amb un altre, varen tindre cura de l’eximi Antoni Gaudi mentre va continuar vivint a la seva casa del Parc Güell, lo que es totalment cert. Explica que tenia a l’habitació un gran Sant Crist, i tres llibres, l’Evangeli, el Kempis i un devocionari. Es cert.

Però, se’n oblida que els darrers temps de la seva vida es va entregar totalment a l’obra de la Sagrada Família i va traslladar-se a viure al seu estudi a la Sagrada Família situat damunt de la porteria, on vivien els mes avis Jeroni i Maria Eugenia, els mes oncles Jaume i Gregoria i els meus pares Andreu i Ascensió.

La meva avia va tindrà cura d’en Gaudi tot els anys que va ser a la Sagrada Família, molts d’ells sols li feia el menjar i ja al anar-a a viure definitivament a la Sagrada Família fins a la seva mort, tot allò que precisava, que era molt poc, ho feia la meva avia Maria Eugenia. Rentar-li la roba, cosir-la, planxar les camises, etc.

Tot això va romandre fins a la seva tràgica mort i durà fins que no va arribar l’esclat de la Guerra Civil, quan el dilluns 20 de Juliol va ser assaltada i cremada la Sagrada Família, i copio uns paràgrafs del Llibre  “La arquitectura profanada” del catedràtic  Joan Bassegoda Nonell: Va ser assaltada la cripta de la Sagrada Família i incendiat al mobiliari, els altars, les imatges i l’orgue. Polvoritzats el paviments i els vitralls. A mes dels danys a murs i voltes, per efecte del foc es perderen els inimitables armaris de la sagristia, els confessionaris i altres mobles, tots ells dissenyats per Antoni Gaudi. Destruïdes les entrades als claustres i els campanars. La maqueta del temple, la casa rectoral, oficines, el contingut del museu gaudinià, escoles, tallers i la porteria. Tot es va perdre. L’escola parroquial aixecada per Gaudí  el 1909 també va ser incendiada, caient la seva coberta...”

Aquesta porteria era casa dels meus avis i el pis del damunt hi havia l’estudi d’en Gaudí.  Evidentment tot el que pertanyia a la meva família, mobles, , vaixelles, roba, records, etc. tot  desapareix convertit en cendres.

Per això es per el que vaig escriure l’anterior article. Res mes lluny de la meva voluntat esmenar-l-hi la plana al primer obituari que va aparèixer a La Vanguardia, tan sols es tractava de esclarir aquestes petites diferencies però que per mi tenen molta importància, ja que son part de l’historia i de la meva família.



 
 
Aquest era el llit d'Antoni Gaudi al seu estudi de la Sagrada Familia