dimecres, 18 de juliol del 2012

CIUTADELLA EN FESTES (7)


CIUTADELLA EN FESTES    (7)

Alguns apunts que faran conèixer millor les festes



JUNTA DE CAIXERS

El dia 9 de juliol de cada any, a l’Ajuntament de Ciutadella se celebra un acte que te dues parts ben definides. Es llegeix l’anomenada “ACTA DE CONSTANTINOBLE” escrita per es “Capità Negrete” i es commemora l’heroica defensa d’aquesta Ciutat l’any 1558, quant va ser atacada i pràcticament derruïda per els corsaris Turcs, que van prendre nombrosos presoners i els van dur a Constantinoble., aquesta part ve seguida d’un discurs o tesis en la que es fa una glosa de la Ciutat i dels fets narrats en la Lectura del Acta.

Seguidament i cada cap de bienni, es procedeix a donar a conèixer la Junta de Caixers, que la formen:

Es CAIXER CAPELLÀ (SA CAPELLANA) que representa el clergat

Es CAIXER SENYOR en representació de la noblesa.

Es CAIXER PAGÈS MIGJORN

Es CAIXER PAGÈS DE TRAMUNTANA

Es CAIXER CASAT, Representa el braç o estament dels menestrals de Ciutadella

Es CAIXER FADRI, Un bienni   es pagès  i l’altre menestral.

Aquests son els que formen la JUNTA DE CAIXERS, encara que hi ha altres càrrecs de menor importància com pot ser el carregador o ajudant del Homo des be.

També existeixen els “criats” des Caixer Senyor i de Sa Capellana, que els ajuden i assisteixen en tot moment. (Ni han dos per cada un i es van tornant d’acord amb el desenvolupament de la Festa.

També he de comentar els “festers” que son el dia 22 de Juny i consisteixen en unes fogueres que es fan en molts carrers i places de Ciutadella i que a càrrec dels veïns, associacions de comerciants o particulars, preparen menjar i begudes a les que inviten amics i coneguts. Mentre es poden gaudir de balls folklòrics, de cançons populars amb lletres iròniques dirigides a polítics i a fets ocorreguts durant l’any.


Per altre banda, durant ses festes es pren una beguda típica, es “ginet” que consisteix en una barreja de gin i llimonada, en proporcions que ballen entre un 30/70% les mes fluixes, o flaques com diuen per aquí, i d’altres d’un 50/50% i fins i tot d’un 60/40%. La que es prepara a les cases particulars es feta amb aigua, llimona natural, unes fulles de menta verda i el gin en la proporció mes d'acord amb el gust de qui la fa.( a Mao fan una beguda semblant que en diuen “pomada” es semblant però no igual). La bona es la de Ciutadella.

Be sols me queda dir-vos que aquesta es la visió subjectiva d’un català enamorat de Menorca i que sempre que li es possible va a les Festes de Ciutadella.

LLADRIOLA
Sols me queda agrair en Miquel Angel Anglada i la seva dona Silvia Alpiste, la seva col·laboració, en forma de consells, bibliografia, etc. No cal dir que son el meu gendre i la meva filla. Un fort petó per tots dos. 

COLECCIO PRIVADA M.A.ANGLADA