divendres, 13 de juliol del 2012

CIUTADELLA EN FESTES (4)


CIUTADELLA EN FESTES    (4)

Dalt d’es campanar de l’ermita de Sant Joan de Missa i han qualcuns ciutadellencs que albiren l’arribada des cavallers i tan bon punt els veuen aparèixer en un petit turó de la carretera, fan  voltejar les campanes anunciant la immediata arribada de la comitiva, precedida, com sempre per es Fabioler.

En arribar, el Sr. Bisbe surt a rebre es Caixer Senyor, Sa Capellana i tots els cavallers que tot d’una descavalcant des cavall i deixant-lo a persones de la seva confiança, passen a formar una doble línia per on fan l’entrada a l’Ermita primer es Caixer Senyor, i  sa Capellana, es Caixer fadrí amb sa Bandera i tots es altres Caixers i Cavallers. Dins l’església i amb molta cerimònia es Fabioler col·loca la Bandera en una peanya que es troba a la banda del l’evangeli.

Els capellans que han de cantar les “completes”, s’asseuen a la part dreta i esquerra de l’altar. El cantor entona el Iube domne benedicere...

Les “completes” són dirigides per es Caixer Capellà. Abans de l’últim salm, Els dos Caixers Pagesos agafen dues safates amb unes petites candeles. En deixen dues par a cada un d’ells i passen a fer el repartiment a tots els presents amb el seu corresponent cerimonial.

Un cop acabat l’acte se serveix un petit refrigeri que consisteix en un vas d’aigua fresca amb anís, una “dolça” i un puro. El Caixer Senyor aprofita la ocasió per invitar els capellans que han assistit a “Completes”  a la beguda que ha de donar aquella mateixa nit al seu palau. Així també es Caixer Capellà invita els assistents  a la beguda que donarà a casa seva després de la MISSA DELS CAIXERS .

Seguidament s’organitza la cavalcada que ha d’arribar a poble a sol post.

En arribar al “Moli des cavallitos” es fa entrega d’una canya verda a cada cavaller, menys al Caixer Senyor. (aquesta canya verda simbolitza  la tarja d’invitació a les “begudes” i tots els cavallers l’han de dur a sa mà).

Mentre tot açò va ocurrent, a poble comença una veritable guerra d’avellanes buides, els al·lots amb ses al·lotes, els nins i els seus pares, amics, germans, coneguts, etc. Fan verdadera bulla i llençant quantes avellanes compren, o recullen d’es terra organitzen una gran festa.

Voltejant les campanes
En acabat, el cavallers es dirigeixen cap a Santa Clara i segueixen amb els típics cargols per els carrers dels voltants fins ben entrada la matinada, parant sols per la anunciada beguda a casa del Caixer Senyor.
Preparant ses banderes i campanes