divendres, 19 d’abril del 2013

COM UN COMPTE DE FADES


UN PETIT PAÍS

Una vegada en un recó del mon hi havia un petit país, tan petit, tan petit que del campanar d’un poble es podia veure el campanar de l’altre poble. Allà, la gent, era molt treballadora i pagava molts, però molts impostos a uns Senyors d’un país molt mes gran, que els anava acollant, cada vegada mes i mes, però ells callaven i seguien pagant, treballant cada vegada mes, però el seu treball i la riquesa que fornia, quasi sencera, anava a parar a casa dels Senyors del país gran que per mor d’una guerra que el petit país va perdre,  creien que en haver guanyat, tenien tot el dret del mon a que fossin a questos  qui els paguessin totes les seves disbauxes.

Aquest petit país, amb mes de 1000 anys d’història, havia tingut les seves pròpies lleis, el Parlament mes antic d’Europa, el LLIBRE DEL CONSOLAT DEL MAR, publicat el 1414 i que avui en dia encara ha estat una verdadera font d’inspiració per les Lleis del País Gran i d’altres contrades.

Disposa de grans monuments com poden ser el Monestir de Ripoll (any 1032) Montserrat, Sant Martí del Canigó, Sant Miquel de Cuixà, Sant Joan  de les Abadesses, Sant Pere de Roda...

En el Llibre del Consolat del Mar se’ns parla de l’organització de la nau, dels drets i deures del Capità i la tripulació, de les mercaderies, de les avaries i d’altres particularitats del comerç marítim. Tot això demostra que encara que sigui un país petit es molt gran en cultura, legislació, formes de viure, tractats internacionals,  etc.

A més a més, en aquest petit país, tenien la costum de parlar en un idioma que al país gran no li agradava, deien que no l’entenien i que era una gran  disbauxa i un gran disbarat gastar, els pocs diners que els hi deixaven tenir en l’ensenyança d’aquest idioma, i van arribar a la pocavergonya de manar que si un marrec del país gran, a l’escola, volia que es parles el seu idioma, el castellà, tots es veien obligats a deixar de parlar el dels seus pares i seguir en un idioma que els hi havia estat imposat. Aquest idioma, que volien defensar en el petit país era, naturalment, el català.

Us explicaré algunes de les servituds, calamitats i desastres que va patir el petit país i que sovint son el germen de tots el mals que seguim patint.

Be, ja fa molts anys hi va haver un Capità General del Gran País, que l’anomenaven el “Conde de España” , personatge extravagant i cruel que va cometre barbaritats al petit país, be ja sabeu que parlo de Catalunya, arran de la primera guerra carlina i tant i tant va ser la seva crueltat que va ser anomenat com “el tigre ferotge” i  va ser tantes i tantes les seves malifetes, que els seus propis partidaris el van treure de les seves files i ordenaren executar-lo,  es van escriure romanços  com aquest petit verset que ho diu quasi tot.

 

“Conde España, Conde España,

Tú me abandonas por fin;

Y Gracias a Dios me libras,

De la fiera mas ruín.”
 

Bé abans de tot això encara vàrem tenir una desfeta mes gran i mes greu i que va ser l’inici de tres segles de malaurances per el nostre poble, ja que va venir la guerra dels Segadors i que el 1714, els catalans van perdre amb el setge de Barcelona, defensada per el Conseller en Cap en Rafel de Casanova, al front de 10000 homes contra 40000 assaltants i, es clar, al final la ciutat va capitular, en caure ferit en Rafel de Casanova i llavors van claudicar davant el Duc de Berwick, general en cap de les forces franco-espanyoles. Era l’ONZE DE SETEMBRE DE 1714 i llavors el catalans van perdre totes les seves institucions i la sobirania amb el anomenat Decret de Nova Planta del Rei d’Espanya Felip V que abolia totes les institucions, lleis, furs, etc. que regien Catalunya. I tots passàvem a ser súbdits del Rei d’Espanya, Tot el que fes olor de català va esser prohibit, no es podia ni tan sols parlar el català en família, ja que si te sentia algú te podia denunciar. D’això parlava al començament del relat.

De llavors ençà han passat quasi tres segles i no han pogut, els Catalans lliurar-se de la feixuga carga que els hi va ser imposada, i fins ara s’han vist obligats a abaixar el cap i mantenir a moltes de la gent, ciutats i pobles d’Espanya, amb els impostos i deures que han volgut anar legislant de Madrid i sempre, diners a favor seu i la resta  en contra de les nostres costums, lleis, i per damunt de tot, de la nostre llengua.

Però seguim amb el compte, semble que per fi, i després de haver estat intentat algunes vegades, Amb la República Española i la proclamació de la República Catalana, que se’n va anar en orris dons a Madrid tenien, com sempre tota la força, l’exercit, la Guardia Civil, en fi tots els poders, i quan semblava que hi podria haver alguna llumeta al final del túnel, va sorgir el malaguanyat i criminal General Franco, el Dictador per excel·lència, que es va aixecar, insurreccionar en contra del Govern legítimament establert i després d’una cruel i llarga guerra civil, encara ens va subjugar amb mes força, cometent crims de tota mena, prohibint de nou tot el que fos català i ens va dur a una  foscor extrema i aquesta foscor per el nostre petit país, semblava eterna, van ser 40 anys de dolor, d’angúnia, de pèrdua de les llibertats individuals i col·lectives, de crims d’estat, de judicis sense cap possibilitat de defensa, va assassinar el nostre President Companys, increïble i per fi aquesta persona que mereixia els malnoms mes execrables, va morir i es va restablir la democràcia en el País Gran, per lo que vàrem seguir, mes o menys subjugats, encara que es va aconseguir restablir part de les nostres Institucions, La Generalitat, el Parlament, els Mossos d’Esquadra, l’Institut d’estudis catalans, el poder parlar i escriure en la nostra estimada llengua i alguna cosa mes, encara que amb el tema de la llengua segueixen tirant canonades a base recursos als tribunals.

 Però ara hem arribat en un moment de la nostre historia que podria donar esperança, la fruita sembla que està més o menys madura i amb alguna sacsejada, tal vegada podria caure.

Tenim un President que tan si com no vol plantejar una consulta referida al “dret a decidir” que es un eufemisme de el dret a la independència; com a soci, mes o menys lleial, te un partit republicà, que diu que si es va per el camí d’aquesta consulta al poble seguirà donant suport al Govern.

El cert es que en el País Gran, donen símptomes de una certa por i estan incrementant tant com poden, les moltes i moltes repressions disfressades de recursos als tribunals, d’intentar tombar las lleis proclamades en el nostre Parlament, etc. però jo crec que, ells mateixos s’estan ficant en un atzucac del que difícilment en podran sortir i per tant podem seguir mantenint la confiança de que en un temps mes o menys proper o llunyà aconseguirem, per fi esser independents.

Passar a ser un nou estat d’Europa, amb tot el que això significa, tant de bo  com de dolent, al començament hi haurà mes de dolent que de bo, però, al manco, podrem manar i distribuir la nostre feina. Els nostres esforços, la nostre capacitat d’organització, que els nostres diners, els nostres impostos serveixin per el nostre poble i que per fi puguem dir SOM CATALANS LLIURES.

 

I com que tot el que he dit podria ser que tan sols fos  un compte l’acabaré com els comptes. Vet aquí un gat vet aquí un gos, aquest compte s’acabà.

VISCA CALUNYA LLIURE



 
 
Dimarts 23 d'Abril SANT JORDI