dijous, 12 de juliol del 2012

CIUTADELLA EN FESTES (3)


CIUTADELLA EN FESTES    (3)

DISSABTE DE SANT JOAN

Comença la gran festa. A les dues del mig dia, en punt. El Fabioler entra a la casa del Caixer Senyor i descavalca del ase o somereta dins del portal de la casa, puja les escales i llavors el Caixer Senyor apareix de darrera d’un passadís o d’una porta. Quant està al davant,  el Fabioler es dirigeix a en ell i diu “Doneu el vostre permís per començar”  o bé antigament es deia “Senyor Caixer: Que puc anar a començar?”.

 Aconseguit el permís, llavors comença a fer sonar el fabiol tot baixant l’escala i cavalca dalt l’ase i va per tot Ciutadella a casa dels Caixers i Cavallers avisant que es preparin per formar la cavalcada. Després passa a recollir El Caixer Fadrí, El Caixer casat, Els Caixers pagesos i la resta dels cavallers. Tot seguit, acabat aquest replec, se dirigeixen a casa del Caixer Senyor per demanar-li (el Fabioler)  permís per anar a cercar la Bandera de Sant Joan a casa del Caixer casat i en arribar-hi la dona d’es Caixer casat fa entrega al Caixer Fadrí de la Bandera de les Festes. (S’ha de notar que aquesta dona es l’única que te un paper important a les festes) Llavors la comitiva torna a casa del Caixer Senyor que ja s’ha preparat i espera damunt del seu cavall, guindola en mà saludant a tots els cavallers que van passant per davant sa porta fins que el cavaller mes gran, que esperava a la porta, se saluden i parteixen a cercar a Sa Capellana, o Caixer Capellà. Després d’una petita cerimònia se saluden i ja es dirigeixen cap a començar es cargol del Born.

A les sis de la tarda, amb gran puntualitat, i quan els cavallers son tots a la Plaça d’es Born, fa l’entrada, anant  AL GALOP i seguit de Sa Capellana,  des de la Catedral fins a la Plaça d’es Born, tan sols son de 7 a 8 segons, però d’una emoció intensíssima, que se viu sense que te n’adonis, i no tan sols per els ciutadellencs, la mateixa emoció embarga als “forasters” vinguts de tot arreu, tant de la pròpia Menorca com de la resta de l’Arxipèlag, com de la Península.

Tan bon punt arriba es Caixer Senyor a la Plaça, en mig de grans aplaudiments, comença Es CARGOL i la Banda de Musica comença a sonar amb una coneguda jota, que pertany a la sarsuela “El postillón de la Rioja” i que es repeteix incansablement durant la primera i la tercera volta d’es cargol. La segona volta se fa sense musica.

Tot seguit els cavallers, surten de Ciutadella per el camí de Sant Joan de Missa per dirigirse a l’ermita del mateix nom.
Es Caixer Senyor i Sa Capellana cami de San Joan de Missa

CIUTADELLA EN FESTES (2)


CIUTADELLA EN FESTES    (2)



Alguns des que han llegit es nombre (1) i especialment si son Ciutadellencs , poden haver pensat que m’havia oblidat d’una figura cabdal de ses Festes, i lo cert es que ho he fet aposta, ja que considero, què es una figura tant important que mereixia  un tractament separat, es  la figura d’es   FABIOLER i es per açò que he esperat aquest segon paràgraf per fer el comentari.

Es Fabioler es la persona que muntada dalt de la “somereta”  inicia, amb el permís d’es Caixer Senyor tots els actes de la festa.

Es “dia d’es be” a les 9 del mati comença la jornada va davant de la comitiva, fent sonar el toc característic del seu fabiol i del seu tambor, ornat amb guirlandes de flors de paper, vestit de rigorosa etiqueta i muntat damunt l’ase, es a dir “la somereta”. El seu vestit es un chaqué negre, amb pantalons blancs, llacet blanc i un capell, o barret de dos becs anomenat guindola.

El flabiol, (a Ciutadella se’n diu fabiol) esta constituït per un tros de canya, sense nusos  i d’uns 16 cm. De llargària i uns 10-12 mm. de diàmetre interior. En un extrem te dos furats i a l’altre extrem presenta una finestra en forma de tallavents o bisell i ve tapada amb un tros de suro que deixa un petit canal per el pas de l’aire. Te tres notes característiques, que es repeteixen  de forma monòtona i son (do, re i mi bemoll) acompanyades del toc del tambor.

El dissabte de Sant Joan (bé aquí i va una curiositat. A Ciutadella els dia abans de Sant Joan, sempre es diu “dissabte de Sant Joan”, després ve el dia de Sant Joan o diumenge de Sant  Joan i el dia següent es el dilluns de Sant Joan o San Joanet.  També s’ha de saber que el dia abans del dissabte de Sant Joan, es “divendres de San Joan” i se celebren o fan els “festers” .Es cosa a tenir en compte per que no importa el dia de la setmana)


Es fabioler i Es Caixer Fadri amb sa Bandera

CIUTADELLA EN FESTES (1)

CIUTADELLA EN FESTES      (1) Inici. Dia d'es be

Avui des de Ciutadella de Menorca, a la Illa del vent,  vull fer-vos saber que en aquest lloc, de bellesa incomparable, serà possible que pugueu gaudir amb mi una miqueta, de les passades  festes de Sant Joan, que comencen el diumenge anterior a Sant Joan, en el dia “d’es be” dia en el que un homo, acompanyat del Caixer Senyor, Sa Capellana i la resta de Caixers, visita, amb un bé carregat a les espatlles, tot una enorme quantitat de cases, Centres Oficials, Correus, etc. Fins gaire be mes d’un centenar de llocs.
Uns dies abans s’ha triat l’anyell, i posteriorment se’l  renta, s’estarrufa la llana i s’0mple de llacets de colors i d’altres ornaments fins que queda ben “polit”.
Llavors es presenta al poble de Ciutadella en alguna casa del pagès o del “homo d’es be” i es fa l’anomenada “vetlla d’es be” consistint en tenir el be ben adornat en una tarima elevada i a la vista de tot-hom que el vulgui veure, sense que pugui menjar ni  beure res. Així queda fins que el dia següent, diumenge, comenci l’anomenat “dia d’es be”

S'homo d'es be