divendres, 30 de gener del 2015

INDEPENDENTS ? ¡¡¡ SI !!!

INDEPENDENTS ??

Aquests interrogants no signifiquen que no cregui en la independència del meu petit país, petit en extensió però gran, molt gran, per la vàlua del seu poble, però, no ho dieu a ningú, estic una mica trasbalsat per les moltes noticies, avui en diuen “inputs” (la mania de fer-ho tot a la anglesa), dons com deia, tantes i tan contradictòries noticies.

Si llegeixes la premsa econòmica, no hi ha manera de treure l’aigua clara, uns diuen que si altres que no i  la majoria “ni si, ni no, ans tot el contrari” i està clar que axis no anem en lloc.

I si en això afegim el teatre que estan fent CDC i ERC, i tan de bo no més sigui teatre i la cosa no passi d’aquí, però amb aquest joc del gat i la rata no se com acabarem. Sr. Junqueras, li recomanaria que s’ho repenses dos vegades abans de seguir fent el ruc.

Comentaré alguns del comentaris que, llegint els diaris, sentint la radio i veient la televisió, m’arriben al cervell, que, pesi a que no me les dono d’intel·lectual, ni economista, ni polític, si que crec que soc una miqueta observador del que es parla, es diu, es xiuxiueja al meu entorn i el cert es que arribo a la conclusió de que no m’acaba d’agradar el que estic sentint.

Anem a pams:

Segons el nostre President i també, encara que sembla què a contracor, també Oriol Junqueras, creuen imprescindible crear les estructures bàsiques per poder tenir un Estat propi i aquestes estructures bàsiques son bàsicament, valgui la redundància, les següents com a primordials:

-     -  Agencia Tributaria pròpia

-     -  Seguretat social pròpia

Vegem, és imprescindible la creació i utilització de la Agencia Tributaria Catalana, ja sabem que, de moment, això es gaire be una utopia, per començar, els catalans, independentistes o no, tenim un recel ancestral a tot allò que no ho veiem prou clar, i si el que ens diuen es que paguem els impostos a la Agencia Tributaria Catalana en lloc de a la AEAT espanyola, sempre tenim el dubte de si no ens demanaran dues vegades els mateixos imposts. Si Madrid no dirà que no hem pagat. En fi que no ho tenim clar, al menys de moment i això es una verdadera mancança per l’èxit de la ATC.

La creació de la ATC, en aquest moment,  és possible, si, però, de moment  NO ES LEGAL i per tant susceptible d’anar a parar al TC i quedar suspesa, com tot el que anem proposant. Pesi a tot, avui, l’Estatut ens permet gestionar els imposts cedits, (50% de IVA i IRPF) i per aquí és per on sembla que s’està començant a actuar. Igualment també es pot començar a intentar que, en el seu moment, quan siguem independents, intentar conscienciar-nos per mitjans de consciencia fiscal en lloc de la por i l’amenaça actuals. Encara que si es produís una ruptura violenta, convulsa o traumàtica la ATC no disposaria de les bases i dades necessàries dels contribuents i per tant seria més difícil la lluita contra el frau fiscal.

Un altre motiu de reflexió és, en cas d’una Catalunya independent, el Departament d’Economia disposaria de més o de menys ingressos? Parlem molt de la espoliació que patim però, quasi segur que, de moment, tindríem una pèrdua d’ingressos per la manca de experiència i eficiència de la ATC, a més de la falta d’informació fefaent, encara que a llarg termini això s’arreglaria i no hi hauria problema per recuperar el temps i els recursos perduts.. Tot dependrà de molts factors, entre ells, un de molt important; seguiria Catalunya dins de l’EURO? Hi ha opinions de tota mena, uns diuen que quedaríem fora d’Europa i per tant del Euro i d’altres opinen que som ciutadans europeus i per tant no ens poden fer fora i seguiríem tenint els mateixos drets. I també es molt important el tipus de govern, les mesures fiscals, la acceptació de l’empresariat,  i principalment de la continuïtat sense solució de continuïtat de la activitat econòmica, si no es bona... no hi ha miracles.

I LES PENSIONS ???

I HAN DUBTES RAONABLES  SOBRE EL FET QUE Catalunya independent pogués mantenir, de entrada, les pensions, però esta clar que aquest és un dels grans temes a negociar. De l’import de aproximadament 41.000 milions i escaig que queden actualment a la caixa del fons de reserva de la Seguretat Social. Lògicament, a Catalunya li correspondrien una part (al voltant del 20%) i aquesta part seria el matalàs necessari per seguir pagant les pensions i les prestacions d’atur.

Actualment, a Catalunya, cotitzen uns 3.000.000 més o manco, de treballadors afiliats a la Seguretat Social,  i hi ha uns 1,6 milions de pensionistes i com  que la taxa d’atur, a Catalunya es menor que a Espanya, aquesta també seria una dada positiva.

Per altre banda, tots els jubilats catalans, seguirien sent espanyols de ple dret, ja que tindrien, com a mínim, la doble nacionalitat i per tant l’Estat espanyol hauria de pagar les pensions actuals igual que si un català o espanyol, se’n va a viure a França, per exemple, allà segueix cobrant la pensió que te reconeguda. Per aquesta banda no hi ha por. Al menys els primers temps.

En quant a les que s’anessin produint, estarien una mica pendents de dues variants, si han cotitzat tota la seva vida a Espanya, dons tenen dret a la seva pensió i si l’Estat espanyol no ho vol reconèixer, llavors hauríem d’utilitzar la part del fons de reserva que ens pertany. Per tant, jo crec que no hi hauria massa problema.

Resumint, la veritat és que hores d’ara, ningú no pot predir amb exactitud que és el què passarà. Hi ha un munt d’interrogants, però al meu humil entendre, tot passa per aconseguir que la ruptura amb Espanya sigui total i absolutament negociada, vegem uns petits exemples:

El deute públic català és actualment d’uns 63.000 milions de €, segons dades prou contrastades entre aquest any i el vinent s’han de pagar uns 10.500 milions i el propers tres anys uns 15.000 milions més. A tot això s’hauria de sumar la part que acceptéssim  del deute del REINO DE ESPAÑA i que és una importantíssima basa per la negociació dels termes de la secessió i suposant que haguéssim d’assumir una xifra important que podria vorejar els 150.000 milions, (19%) ens trobaríem, en sumar el deute propi, un endeutament al voltant del 90/95%  del PIB xifra similar a la d’altres països europeus i que seria perfectament assumible, segons estimen economistes de molt renom.

Un altre axioma que circula per mitjans mes o menys sobiranistes i independentistes, amb els seus economistes inclosos, al menys alguns dels més importants, son dos: Un que tenim que tenir en compte l’estalvi de més de 16.000 milions que cada any paguem de més a Espanya i l’altre és que com més diner deguem a l’Estat espanyol, especialment a través del FLA (Fons de Liquiditat Autonòmica) millor, ja que això incrementarà la nostre capacitat negociadora quan arribi el moment de declarar la independència.

Aquestes son algunes de les més importants qüestions a debatre i naturalment a negociar, no oblidem que aquesta negociació seria l’avantsala d’una independència pactada i que, com podeu suposar, en aquests moments és quasi una utopia, però seria l’inici d’una Catalunya pròspera, rica i plena. lliure i independent que és el què volem sens cap dubte molts catalans.

Per tot això es imprescindible que d’aquí al 27 de setembre, el nostre govern, els partits polítics sobiranistes, CDC i ERC, a més de la CUP. Perquè no crec que en aquest joc i entri ICV, dediquin els seus esforços a debatre, a fer arribar al poble tots aquests aclariments, dissipar els dubtes i fer una política d’acostament a la població i ser mestres vocacionals vers tothom per aconseguir que creiem en les nostres possibilitats i en el nostre futur com a país, oblidant, una mica, les raons partidistes a que tan afeccionats som i dedicar tots els esforços vers la consecució del més important, és a dir de la independència..

De lo contrari us diré, que vist lo vist, la única veritat, en aquests moments, la ´única cosa segura és que segur, segur, no hi ha res.