dilluns, 16 de juliol del 2012

CIUTADELLA EN FESTES (6)


CIUTADELLA EN FESTES    (6)

JOCS D’ES PLA

En arribar el Batlle i la resta del Consistori, s’asseuen en un lloc preeminent preparat aposta per la festa. Així mateix la Banda Municipal es van col·locant a les grades per ells preparades i es fa un primer cargol que te musica a sa primera i tercera volta.

El Caixer Senyor i Sa Capellana, segueixen els Jocs des de un dels horts que pertanyen a la noblesa. La resta de cavallers es concentren en una zona propera i sense desmuntar es preparen per presenciar els Jocs.

Primer es corre s’ensortilla que consisteix en que un cavaller, anant al galop, ha de encertar una anella que hi ha penjada a una alçada prèviament mesurada per el cavaller mes gran, amb una asta de fusta amb punta de ferro. Es corren varies tandes, en funció dels cavallers que hi participen. Mentre, el Fabioler, ha pujat en una tarima prou alçada per que, amb els tocs de fabiol pugui dirigir els Jocs, moment de la sortida, toc d’avis, etc. Els cavallers que encerten s’ensortilla, reben una cullereta de plata en record de la seva habilitat. 

El següent joc consisteix en rompre ses carotes un escut de fusta prima en el que hi pintat una caricatura i que duu un cavaller i al seu costat un altre armat amb una “lladriola” de fang ha de rompre la carota i tan bon punt ha estat trencada el cavaller que la duu la llença enlaire amb gran content de la multitud que intentant fer-se amb un tros com a gran trofeu i record.

Seguidament es fa el joc de “córrer abraçats” dos cavallers, normalment para i fill, o dos germans o al menys de família, s’abracen i corren al galop intentant fer-se un petó a la galta.

Un cop acabats el Jos es fa de nou un cargol amb musica. Els cavallers pujant de nou a poble per la costa del Moll on reben una canya verda per poder assistir a la Beguda a casa d’es Caixer Senyor.

A partir d’aquí es fa un altre cargol a ses Voltes, un darrer cargol a Santa Clara i la Beguda a casa del Caixer Senyor cap a les quatre de la matinada. En acabar la Beguda el cavallers, cansats, senten el Fabioler que fa uns tocs mes lents, com de cansat, i acompanyen a Sa Capellana fins a casa seva i fan dues files per deixar-lo passar pel mig,. El Caixer Capellà s’acomiada, un per un, de tots els Cavallers dient “fins l’any que ve, si Deu vol”, si es el primer any del bienni i “Fins un altre si Deu vol” quant es el segon any. El Fabioler fa tocar el fabiol i el tambor lentament, allargant ses notes fins que s’acaba. ES EL DARRER TOC.
S'ensortilla

Jocs des Pla


CIUTADELLA EN FESTES (5)


CIUTADELLA EN FESTES    (5)

DIA DE SANT JOAN

A les 8 del matí es Fabioler torna a casa del Caixer Senyor per demanar permís per fer el toc de replec i un cop aconseguit fa una primera volta d’avis per els carrers i places de Ciutadella i comença a replegar Caixers i Cavallers, fins a completar la cavalcada per anar a Cercar es Caixer Senyor i Es Caixer Capellà (Sa Capellana). Posteriorment es dirigeixen cap a Santa Clara per fer es primer cargol.

Mes o menys cap a les 10 del mati arriben  a la colàrsega mes anomenat com ES PLA DE SANT JOAN, la colcada fa un cargol de tres voltes i en acabar es preparen per assajar alguns dels jocs que faran al capvespre. Sols es prova el joc de s’ensortilla i el de córrer abraçats.

En acabar es fa un altre cargol i pugen cap a poble per la costa del moll on els cavallers rebran un altre canya verda, menys Sa Capellana ja que es qui oferirà sa beguda al mig dia.

Cap a les 12, mes o menys, en això del horaris, tot està en funció del desenvolupament de tots els actes i quasi sempre es va acumulant un retard mes o manco gran. Es fa es cargol de Ses Voltes que va de la Plaça de la Catedral fins a la Plaça Nova. En acabar marxen de nou cap a Santa Clara i es fa un nou cargol. En acabar i seguint el mateix protocol o cerimonial, la cavalcada s’acomiada de Sa Capellana i després el Caixer Senyor, van a deixar els cavalls i tornen a peu  per anar a cercar, de nou es Caixer Capellà i es Caixer Senyor per anar tots junts a la Catedral a celebrar la MISSA DELS CAIXERS.

La MISSA DES CAIXERS, es concelebrada i presidida, normalment per el Sr. Bisbe i actuant d’oficiant es Caixer Capellà. Durant la celebració, en el moment de la Consagració, es Fabioler dona tres tocs aguts i que repeteix en alçar la Sagrada Forma. La entrada a la Catedral es fa com sempre de major a menor i en doble fila, acompanyats per l’orgue. Un cop acabada la Missa, Sa Capellana entre a la sagristia per deixar els ornaments sagrats i tornar a sortir amb el vestit de la festa. Llavors la llarga comitiva surt de la església i es dirigeix a casa de Sa Capellana, encara que normalment van al Seminari on amb mes lloc son obsequiats amb la Beguda que va ser oferta per es Caixer Capellà (Sa Capellana).

Cap a les sis de la tarda es fa el darrer replec, amb el mateix cerimonial, i van al Geriàtric Municipal per visitar els ancians que s’estan allà residint.

Llavors es dirigeixen a la Plaça des Born i a l’Ajuntament saluden el Consistori que contemplen l’escena del balcó principal estant.  En arribar el Caixer Senyor, convida al Sr Batlle i tot el Consistori axis com al poble de Ciutadella a assistir i presenciar els Jocs des PLA DE SANT JOAN. L’alcalde accepta la convidada i fa un petit discurs en el que desitja “sort i ventura” als que celebraran els jocs. En passar per el convent de Santa Clara, al baixar cap Es Pla, el Caixer  Senyor desmunta del cavall i demana a la Abadessa que preguin per que no hi hagi cap desgracia en els Jocs d’es Pla.
Catedral de Ciutadella