divendres, 24 de febrer del 2017

CALIDOSOPI POLITIC

CALIDOSCOPI

Molts de nosaltres, de petits, havíem jugat amb un calidoscopi, admirant les moltes figures geomètriques i de colors que podíem veure pel petit visor d'un extrem al fer-ho girar sobre el seu eix, figures que no es repetien mai. Doncs bé, avui parlaré en sentit figurat del calidoscopi de la vida social i política del nostre país.

Al nostre país cada dia tenim nous fets, un dia apareix un senyor que ens tracta de "nazis" i ens diu naZionalistes i la resposta és tan sols una piulada al Twitter- Un altre dia ens diuen que si seguim demanant un referèndum, i com que som dolents, ens precintaran les escoles i els nostres petits no podran aprendre de lletra. Altres vegades ens diuen que si no som bons minyons, ens quedarem volant per l'espai sideral pels segles dels segles. Ara estan jutjant l'ex-President de la Generalitat i la Vicepresidenta i la Consellera d'educació per haver fet, sembla, grans malifetes, un veritable crim, van gosar fer una consulta al poble català per saber que és el que vol ser quan sigui gran. I tot això amb un garbuix d'enrenous, de declaracions i sortides a l'aparador de les televisions. Sincerament no sé si prendre-ho de broma o seriosament, encara que ja veig que es tracta d'una cosa molt seriosa.
Darrerament demanen afusellar al President Mas i que els tancs entrin per la Diagonal, potser si que ens faran agafar por, nosaltres sols tenim senyeres i estelades i un cop de pal de la senyera no sé si ho notaran dins del tanc. Bé, de totes maneres sí que tenim un arma molt poderosa, tenim la raó i la democràcia, i som pacífics. Això és una garantia, crec.

Parlant una mica més seriosament, jo crec que el problema més gran és la manca de líders, noi hi ha polítics d'alçada, veritables estadistes. I no hi ha al Govern espanyol i quasi diria que tampoc a la Generalitat. I aquest és on rau el problema.

El Govern de Madrid es limita a deixar passar el temps i dir no, no, no a qualsevol proposta en la idea, errònia què el temps ho arreglarà tot i si no és axis, ja enviarem el TC que ens farà un bon servei, i pesem la pilota als jutges i nosaltres ja donarem les instruccions que hi escaiguin a la Fiscalia per aconseguir el nostre objectiu.

Per les nostres bandes crec que manca un líder amb personalitat i carisma capaç d'imposar els seus criteris i les seves raons no sols a casa nostra, també a Madrid i aquesta figura no existeix i per això anem fent la piu, piu sense resoldre el tema fonamental d'aconseguir que més del 50% dels catalans creguin en la independència.

Quan l'època de la transició, als anys 80 del segle passat, teníem polítics i estadistes que s'havien forjat en la lluita clandestina, en les corregudes davant els "grisos" , en les tètriques comissaries de policia del moment i van sortir figures polítiques de consistència com persones forjades en tot tipus de penalitats.

Avui tots aquests ja tenen una edat i ja no podem comptar amb ells i amb algun quasi que és millor, però la veritat és que hi ha hagut una relaxació important i això ha dut aquesta manca de líders, malgrat tot, jo diria que si ho mirem amb detall, nosaltres ho tenim una mica millor, ja que la diversitat de partits obliga a un esforç més gran i per tant a la consecució d'una millor presència política, sense voler dir que són una meravella cap d'ells.

A més ens trobem en un moment que anomenen de baixa qualitat democràtica i jo no ho crec, el cert és que malgrat els anys que han passat de la fi de la dictadura, encara som una democràcia en formació, i més havent tingut episodis de governs amb majoria absoluta el du indefectiblement a un sentit autoritari i amb regust dictatorial, ens ha dut a un desgavell de la Justícia, amb un sistema que no és de separació de poders, que la Fiscalia és jeràrquica i depèn del Ministre de torn, que és comencen a jutjar idees en lloc de fets i tot plegat ens pot dur massa lluny. Es comença jutjant Presidents i es pot acabar com els anys 30 del segle passat.