dijous, 12 de juliol del 2012

CIUTADELLA EN FESTES (1)

CIUTADELLA EN FESTES      (1) Inici. Dia d'es be

Avui des de Ciutadella de Menorca, a la Illa del vent,  vull fer-vos saber que en aquest lloc, de bellesa incomparable, serà possible que pugueu gaudir amb mi una miqueta, de les passades  festes de Sant Joan, que comencen el diumenge anterior a Sant Joan, en el dia “d’es be” dia en el que un homo, acompanyat del Caixer Senyor, Sa Capellana i la resta de Caixers, visita, amb un bé carregat a les espatlles, tot una enorme quantitat de cases, Centres Oficials, Correus, etc. Fins gaire be mes d’un centenar de llocs.
Uns dies abans s’ha triat l’anyell, i posteriorment se’l  renta, s’estarrufa la llana i s’0mple de llacets de colors i d’altres ornaments fins que queda ben “polit”.
Llavors es presenta al poble de Ciutadella en alguna casa del pagès o del “homo d’es be” i es fa l’anomenada “vetlla d’es be” consistint en tenir el be ben adornat en una tarima elevada i a la vista de tot-hom que el vulgui veure, sense que pugui menjar ni  beure res. Així queda fins que el dia següent, diumenge, comenci l’anomenat “dia d’es be”

S'homo d'es be

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada