dijous, 12 de juliol del 2012

CIUTADELLA EN FESTES (2)


CIUTADELLA EN FESTES    (2)



Alguns des que han llegit es nombre (1) i especialment si son Ciutadellencs , poden haver pensat que m’havia oblidat d’una figura cabdal de ses Festes, i lo cert es que ho he fet aposta, ja que considero, què es una figura tant important que mereixia  un tractament separat, es  la figura d’es   FABIOLER i es per açò que he esperat aquest segon paràgraf per fer el comentari.

Es Fabioler es la persona que muntada dalt de la “somereta”  inicia, amb el permís d’es Caixer Senyor tots els actes de la festa.

Es “dia d’es be” a les 9 del mati comença la jornada va davant de la comitiva, fent sonar el toc característic del seu fabiol i del seu tambor, ornat amb guirlandes de flors de paper, vestit de rigorosa etiqueta i muntat damunt l’ase, es a dir “la somereta”. El seu vestit es un chaqué negre, amb pantalons blancs, llacet blanc i un capell, o barret de dos becs anomenat guindola.

El flabiol, (a Ciutadella se’n diu fabiol) esta constituït per un tros de canya, sense nusos  i d’uns 16 cm. De llargària i uns 10-12 mm. de diàmetre interior. En un extrem te dos furats i a l’altre extrem presenta una finestra en forma de tallavents o bisell i ve tapada amb un tros de suro que deixa un petit canal per el pas de l’aire. Te tres notes característiques, que es repeteixen  de forma monòtona i son (do, re i mi bemoll) acompanyades del toc del tambor.

El dissabte de Sant Joan (bé aquí i va una curiositat. A Ciutadella els dia abans de Sant Joan, sempre es diu “dissabte de Sant Joan”, després ve el dia de Sant Joan o diumenge de Sant  Joan i el dia següent es el dilluns de Sant Joan o San Joanet.  També s’ha de saber que el dia abans del dissabte de Sant Joan, es “divendres de San Joan” i se celebren o fan els “festers” .Es cosa a tenir en compte per que no importa el dia de la setmana)


Es fabioler i Es Caixer Fadri amb sa Bandera

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada