dijous, 12 de juliol del 2012

CIUTADELLA EN FESTES (3)


CIUTADELLA EN FESTES    (3)

DISSABTE DE SANT JOAN

Comença la gran festa. A les dues del mig dia, en punt. El Fabioler entra a la casa del Caixer Senyor i descavalca del ase o somereta dins del portal de la casa, puja les escales i llavors el Caixer Senyor apareix de darrera d’un passadís o d’una porta. Quant està al davant,  el Fabioler es dirigeix a en ell i diu “Doneu el vostre permís per començar”  o bé antigament es deia “Senyor Caixer: Que puc anar a començar?”.

 Aconseguit el permís, llavors comença a fer sonar el fabiol tot baixant l’escala i cavalca dalt l’ase i va per tot Ciutadella a casa dels Caixers i Cavallers avisant que es preparin per formar la cavalcada. Després passa a recollir El Caixer Fadrí, El Caixer casat, Els Caixers pagesos i la resta dels cavallers. Tot seguit, acabat aquest replec, se dirigeixen a casa del Caixer Senyor per demanar-li (el Fabioler)  permís per anar a cercar la Bandera de Sant Joan a casa del Caixer casat i en arribar-hi la dona d’es Caixer casat fa entrega al Caixer Fadrí de la Bandera de les Festes. (S’ha de notar que aquesta dona es l’única que te un paper important a les festes) Llavors la comitiva torna a casa del Caixer Senyor que ja s’ha preparat i espera damunt del seu cavall, guindola en mà saludant a tots els cavallers que van passant per davant sa porta fins que el cavaller mes gran, que esperava a la porta, se saluden i parteixen a cercar a Sa Capellana, o Caixer Capellà. Després d’una petita cerimònia se saluden i ja es dirigeixen cap a començar es cargol del Born.

A les sis de la tarda, amb gran puntualitat, i quan els cavallers son tots a la Plaça d’es Born, fa l’entrada, anant  AL GALOP i seguit de Sa Capellana,  des de la Catedral fins a la Plaça d’es Born, tan sols son de 7 a 8 segons, però d’una emoció intensíssima, que se viu sense que te n’adonis, i no tan sols per els ciutadellencs, la mateixa emoció embarga als “forasters” vinguts de tot arreu, tant de la pròpia Menorca com de la resta de l’Arxipèlag, com de la Península.

Tan bon punt arriba es Caixer Senyor a la Plaça, en mig de grans aplaudiments, comença Es CARGOL i la Banda de Musica comença a sonar amb una coneguda jota, que pertany a la sarsuela “El postillón de la Rioja” i que es repeteix incansablement durant la primera i la tercera volta d’es cargol. La segona volta se fa sense musica.

Tot seguit els cavallers, surten de Ciutadella per el camí de Sant Joan de Missa per dirigirse a l’ermita del mateix nom.
Es Caixer Senyor i Sa Capellana cami de San Joan de Missa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada