dilluns, 28 de novembre del 2016

CATALANS

DESEMBRE

Hem arribat al mes de desembre, el mes màgic, el mes cantat en Nadales, el mes dels somnis, el de l'esperança, de la solidaritat, el que comença amb quasi una setmana de festa, per alguns, i acaba amb les festes grosses de Nadal, tenim de tot, comença l'hivern, encara que ja faci alguns dies de fred de finals de la tardor, els arbres han perdut les fulles, el sol ja no escalfa, als vells ens fan mal els ossos, són dies de boires, núvols, pluja, en algunes contrades del nostre petit país cauen les nevades primerenques, els primers flocs de neu, els infants prenen nota de tot allò que volen demanar en la carta als Reis Mags i els més grans començant a somniar amb la rifa de Nadal, i tots tenim quelcom en què somniem íntimament. Si passeges pels carrers, sents la inconfusible olor de la llenya cremada a les llars de foc, les xemeneies deixen enlairar el fum que tal vegada vagi ple de desitjos que s'enlairen al cel i qui sap si tindran resposta. És el que dic en començar el desembre és màgic.

Be aquest mes de desembre també és el de muntar el Pessebre, anirem a cercar molsa al bosc, no gaire que no és permès, i si s'escau anirem a la Fira de Santa Llúcia, que sempre manca uns quants pastors, o un bé, o Déu meu! S'ha trencat l'àngel del Portal i també el "caganer" d'enguany, i amb els pares anirem construint el nostre pessebre, aquí una mica de paper de plata i farem un llac, hi posarem uns ànecs nedant, allà hi posarem el riu amb un pont, i amb petites pedres a la vorera, amb unes branquetes de farigola farem uns arbres, més enllà, els pastors a la vora del foc veuen l'àngel que els anuncia la bona nova, una mica més lluny s'albiren els Reis amb els seus camells que encara són lluny però que ja aniran apropant-se a la Cova on hi haurà el Naixement, amb Sant Josep, la Verge, Jesús en mig de la palla, el bou, la mula i l'àngel, nou d'aquest any, que guia als pastors per arribar a adorar el Nen Jesús, de fons i posarem un paper pintat amb el cel i uns núvols i unes muntanyes amb suro en les que hi posarem qualcuna petita casa i en acabar, amb pólvores de talc simularem la neu i direm: Ha quedat preciós!

Quants records d'infantesa, records que anem infonent en els nostres, fills, els nostres néts i, perquè no, als nostres besnéts i així els anem conduint pel viarany de la vida amb les nostres tradicions i cultura.

No penseu que m'oblido, no, també penso en l'arbre de Nadal que malgrat no esser molt nostrat, si que ha arrelat a les nostres llars i que també és un motiu més de joia i de la festa, i posarem les garlandes, les llums, les boles lluentes, i els regals de la Nit Bona, regals que haurem de compartir amb el "Tió" que l'haurem de fer cagar a cops de bastó i després seurem a taula per poder anar a la Missa del Gall i per tant s'ha de sopar una mica esperonats per no fer tard.

També hem de pensar a ajudar a aquells que més desfavorits passant fred, passant gana, no lluiran un arbre de Nadal, és massa car, pensem hi en ells i aportem, no una almoina, només aviat una ajuda i donem-la amb un gran somriure als llavis, no de compassió, no de cortesia, un somriure que ajudi i que faci veure que també pensem i els recordem dins de les nostres possibilitats, crec que un copet a l'esquena, un somriure, són quasi tan apreciats com un paquet de menjar. Ah i si s'escau i és possible recordem que els nens també demanen joguines.

Jo també, permeteu-m'ho, vull fer les meves peticions als Reis Mags, ja començo a tenir uns quants anys a l'esquena i, per això, les meves demandes són d'un altre caire. Jo vull demanar la PAU, la fi de les guerres; vull demanar que finalitzin les migracions forçades de tanta gent innocent, vull demanar que els governs tinguin una mica de sensibilitat envers tants que pateixen, vull demanar que regni la justícia per tothom, vull demanar que les lleis siguin justes, no sols de paraula i sense voler aplicar-les, i també vull demanar que el meu petit país aconsegueixi el reconeixement que mereix i que pugui d'una vegada decidir lliurement quin és el seu camí i que vol ser, fa massa temps, més de tres segles, que ho demanem i crec que ja seria hora que ho poguéssim aconseguir democràticament i pacíficament; jo vull poder veure la que jo anomeno "la revolució dels somriures". Que ens pugui dur a esser lliures. Ho puc demanar?

BONES FSTS A TOTS          
                                                                  


.          


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada