dissabte, 26 d’abril del 2014

SANT JORDI I MES COSES. CATALUNYA/ESPANYA

DIADA DE SANT JORDI.



La Diada de Sant Jordi, a més de la joia de veure tants i tants barcelonins, catalans de tot arreu, i de la resta de Espanya, que també n’hi havia, (No oblidem que els catalans no tenim res contra els espanyols, tan sols contra el Gobierno de Espanya) es va produir un desembarcament de polítics del Regne d’Espanya, comandats per la ínclita Vice-Presidenta, Sra. Soraya Sáenz de Santamaria, que no se ben be que va venir a fer, a més de tocar allò que no sona. Es va reunir amb els “representants” dels llibreters i editors, evidentment els de la seva corda per sentir allò que volia sentir, dir quatre tonteries, prometre que estudiaran, no se sap quan, rebaixar l’impost del IVA, als llibres i en general a la cultura. Ve venir, va parlar, va sentir el que volia sentir i va marxar. D’això en diuen visitar Catalunya.
Com va ironitzar el Conseller de Presidència Francesc Homs “Estem feliços i contents de tan distingida visita, perquè així s’adonarà de l’esperit cívic que impera a Catalunya, que ens agradaria que durés tot l’any i s’encomanés als que ens visiten.

El dia següent, Sant Jordi, es va presentar, com si fos el Virrei, el Sr. Rajoy, ja què segons ell no te que anunciar la seva visita a la Generalitat, ja que dins d’Espanya va on li don la gana sense necessitat de demanar permís a ningú. Com podeu veure segueix tractant els catalans com a súbdits, no com a ciutadans. En justa correspondència el nostre President, no va voler saludar-lo i per tant, encara que hagués estat fàcil, no es van veure les cares, l’un perquè va marxar tot d’una i l’altre perquè va esperar a que marxés.  Una mica surrealista tot plegat. Jo ho trobo irreal i crec que te raó el President Mas, encara que el Sr. Lluis Foix, al programa de 8Tv digués que no s’han de perdre les formes de cortesia i que per tant el President Mas havia obrat malament. Com dic no hi estic d’acord, la cortesia havia de començar avisant de la visita i no venir com si fos l’amo i senyor de Catalunya.

En aquest acte empresarial, el President Rajoy va dir una frase, la copio literalment, que crec s’hauria d’aplicar a ell mateix. Diu axis: Tancar-se en si mateix i restar immòbil davant els canvis són els ingredients segurs per el fracàs en aquest nou segle. I en un altre moment va afegir: Probablement per anar ràpid pot ser millor anar sol, però per arribar lluny és millor anar ben acompanyat.
Com podeu veure, es tot el contrari del que fa ell respecte a Catalunya, ja que no vol ni que anem sols, ni acompanyats. Tan sols es limita a dir NO.

Per altre banda, ja que la Sra. Alicia Sánchez Camacho es tan afeccionada a dir que a Catalunya no es pot viure en pau, que les famílies es trenquen, i no se quants disbarats més, el Sr. Turull va donar peu al President Mas perquè refutés amb contundència aquestes bajanades dient: L’exemple de civisme de Sant Jordi desmenteix els que presenten els catalans com a dividits, barallats a mort, que no poden seure junts a taula. Si tot es tan bonic no deu ser que no hi ha conflicte? Es evident que hi ha conflicte però sols es pot resoldre democràticament, votant i no imposant a la majoria la voluntat d’una minoria. I no oblidem que el President Mas va arribar a fer la següent proposta: Si el problema és la data i la pregunta, el que hem de fer és asseure’ns i parlar-ne.

Jutgeu vosaltres mateixos com parla i proposa un i com respon l’altre. Això si dient sempre que està obert al diàleg. Es increïble.

*******************
EL PSC           

Un ciutadà truca a la porta del PSC i diu:
 Què hi ha algú? Voldria donar-me d’alta com a militant.
Surt el Sr. Pere Navarro i li diu:
Vostè és federalista?
No, senyor no, jo soc ebenista.
Vull dir si vostè vol una Catalunya federal amb Espanya.
Ah¡ i això que vol dir? Jo el que vull es ser militant del PSC
Doncs s’ha equivocat de porta. Aquí es la sucursal del PSOE.

No es cert, però podria ser-ho. Cada dia en queden menys, aviat tindran que canviar de local, els hi vindrà gran.

He començat fent broma, però la veritat és que és un assumpte molt, però què molt seriós, necessitem un partit socialista català, es imprescindible, Sr. Navarro, què no se’n adona? Què si no existeix un partit socialista català fort, no hi haurà ningú més, excepte CiU i ERC, per aturar els atacs al nostre país del PP i de C’s. Jo crec que com diu el Sr. Nadal, vostè hauria de plegar i fer una reconversió total del partit, des de baix de tot i tenint en compte tots els parers, totes les corrents d’opinió, però, això si, amb l’estendard de Catalunya al davant.
Si no va per aquest camí, aviat seran tan sols els quatre que semble que només pensen en conservar la poltrona. I res més, Sr. Navarro li diu un que no ha votat mai socialista però que, al menys, creu què tenir dos dits de seny seria bo per vostè.
El exconseller Joaquim Nadal, li diu un dia rere l’altre, però vostè, ni cas. Els darrers dies han “fugit” de casa seva (PSC) més de 20 pesos pesants de la organització, tan sols a Girona, encapçalats per el Sr. Nadal. I s’han d’afegir tots els que han marxat de Tarragona, Barcelona, Lleida, etc. No ho entenc, tan sols puc creure que s’han begut l’enteniment i que, darrera conservar la cadira, el poder, no volen saber res del que passa. Be ja s’ho faran. No es el meu problema.

********************

Per fer més evident la distancia que separa la política catalana i la del Gobierno de Espanya, a continuació transcric part de l’entrevista al President Mas a RAC1, fa pocs dies.:

El president Artur Mas s’ha mostrat “disponible” per veure’s amb el president Mariano Rajoy “en qualsevol moment, i sense condicions pel que fa al contingut de la reunió” però considera que “seria una reunió entre zombis” si no parlés de la consulta. Artur Mas ha respost als que comparen Catalunya amb Ucraïna afirmant que “la distància entre Crimea i Catalunya és molt gran, tan gran com que la que hi ha entre l’Estat espanyol i el Regne Unit”. El president ha replicat les balances fiscals d’Extremadura assegurant que “la ignorància acostuma a ser molt atrevida”. El president de la Generalitat ha demanat als partits que superin “l’obsessió estètica i la mirada curta”. Mas considera que “com més diversa sigui la foto, millor perquè des de fora, han de veure la força d’aquest procés”.
Artur Mas, president de la Generalitat, també ha dit que:

- “Jo tinc clar què passarà abans del 9 de novembre. El 10, fins que no acabi el 9, no sabrem com l’hem d’enfocar.”
- “Jo convocaré la consulta i, per tant, el poble de Catalunya serà cridat a les urnes. Això passarà aquest any i ho faré dins d’un marc legal.”
- “Hem fet tot el possible per intentar-la acordar.”
- “En aquests moments no preveig com una probabilitat alta [que el Govern espanyol deixi votar].”
- “S’ha de visualitzar alguna cosa el dia 9 [si el Govern espanyol no ens deixa votar].”
- “La consulta es farà en aquesta legislatura i hem fixat la data del 9 de novembre del 2014. Hi ha tres opcions per fer-la dins d’un marc legal: que l’estat l’autoritzi, que sembla que serà que no; a través de la llei de consultes del Parlament que s’està fent en aquests moments, o bé la convocatòria d’unes eleccions. Si la gent respon en aquelles eleccions amb un sí massiu, la consulta s’ha guanyat.”
- “Si ens arriben a anul•lar la llei de consultes seria molt gros, seria una alcaldada total.”
- “El 9 de novembre difícilment hi haurà eleccions avançades.”
- “Ara, però, si ens posem a parlar d’eleccions, ens equivocaríem del tot. Si en parléssim, despistaríem a tothom, perquè la gent es pensaria que hi ha eleccions. Jo no prefereixo que el 9 de novembre hi hagi eleccions. Jo vull la consulta.”
- “[El cens] m’agradaria que fos al més ampli possible. [Si pot ser a partir dels 16 anys], millor.”
- “Fa uns quants mesos [que no parlo amb Rajoy].”
- “Li he fet arribar alguns missatges per dir-li que estic disponible per anar-lo a veure a Madrid i indirectament la resposta que he rebut és que no vol.”
- “Estic disponible per veure’m amb el president Rajoy en qualsevol moment, i sense condicions pel que fa al contingut de la reunió.”
- “Què em dirien si hi parlés i no d’això [de la consulta]. Seria una reunió entre zombis.”
- “Rajoy posa una condició [retirar la consulta], que sap que no es pot complir. Jo tinc un mandat del poble de Catalunya per fer el que estic fent.”
- “La distància entre Crimea i Catalunya és molt gran, tan gran com que la que hi ha entre l’Estat espanyol i el Regne Unit.”
- “A Europa, s’està movent molta gent per dir que no, en contra de Rússia, perquè el que està passant a Crimea no és un govern legitimat per les urnes, a diferència de Catalunya. Allà no hi ha un clar escenari de democràcia i llibertat. A Catalunya, sí”.
- “Alguns [líders europeus] ens han respost a la carta. El màxim que pots aspirar en les respostes és que hi hagi comprensió i tolerància respecte al procés.”
- “Catalunya continua estant mal finançada. Amb l’últim acord, el del tripartit del 2009, seguim sent els tercers a aportar i els desens a rebre. És evident, estem mal finançats.”
- “No tenim cap dada [de les balances fiscals que ha de publicar el Govern espanyol].”
- “Prefereixo no opinar. No hem d’anar fent la gara-gara al president extremeny. Només li diré una cosa: la ignorància acostuma a ser molt atrevida.”
- “Quan et jugues la qualitat de la sanitat, del sistema educatiu, dels serveis socials bàsics i del sentit de la desigualtat d’un país, entre que no t’agradi apujar impostos i jugar-te tot això, els acabes apujant. Evidentment que quan puguem els abaixarem.”
- “Les noves retallades sí [que s'han acabat]. El que hem de fer és obtenir 2.000 milions d’euros de rendiment del patrimoni. Si no ho féssim, sí que hi hauria d’haver retallades. Espero que s’aconsegueixi.”
- “[Amb l'informe de la UDEF en plena campanya electoral] hi ha molta guerra bruta i demostra que no et pots refiar de l’Estat. Per tant, si l’Estat pot arribar a fer això, vol dir que pot arribar a jugar brut i no te’n pots refiar.”
- “L’estat manté una ofensiva per desmuntar l’autogovern. No només a Catalunya, a tot arreu. Qui protesta? Bàsicament protesta Catalunya.”
- “Això és premeditat. Hi ha una majoria del PP, sovint amb la connivència del Partit Socialista, per recentralitzar l’Estat espanyol i desmuntar l’estat de les autonomies.”
- “Catalunya està actuant en defensa pròpia per evitar aquest desmuntatge de l’autogovern.”
- “Jo era clarament partidari [que hi hagués una coalició unitària a Europa]. Si explico per què no ha estat possible, només crearé un enrenou entre les forces que estan a favor d’aquest procés. No em puc permetre un error greu en aquest sentit.”
- “De totes les coses que hem de fer, n’hem de parlar discretament. Ara hem d’intentar que hi hagi un punt clar del programa d’Europa que quedi clar que anem a Europa també a defensar la consulta del 9 de novembre.”
- “Els partits han de superar dues temptacions: l’obsessió estètica (que tot el que fem quedi bé), que en aquests moments no és possible, i han de superar la mirada curta. Del que es tracta és que a fora vegin la força d’aquest procés. Com més diversa sigui la foto, millor, perquè vist des de fora vol dir que ens ho creiem. És un tema transversal de la societat catalana.”
- “No cal que ens barallem a Catalunya per això [el pla hidrològic]. El problema és que a fora de la conca de l’Ebre s’han quedat un munt d’aigua que no necessiten. Desgraciadament és una de les coses que no podem decidir.”
- “No m’agrada la reforma de la llei de l’avortament. És una regressió.”
- “S’han d’ajudar els comerços històrics perquè no tanquin. Són part significativa del paisatge cultural i comercial.”
- “Espero que sí que s’acabi fent el Barcelona World.”
- [Sobre la rebaixa d'impostos pel Barcelona World] “Si volem aquesta inversió i mantenir el lideratge turístic, estem disposats a fer alguna cosa que sí que estan disposats a fer molt a prop nostre? No podem oblidar tampoc que en aquest país seguim tenint un 22% d’atur i hem de seguir fent també coses extraordinàries.”
- “Sí, [estic a favor de la dació en pagament]. Així ho hem defensat al Congrés.”
- “No és només el burca o el nicab, és qualsevol element que tapi la cara. Sóc partidari de mantenir el valor cultural de cara descoberta.”
- “[El cas Millet] ja hauria d’haver estat tancat.”
- [Sobre TV3 i Catalunya Ràdio] “L’últim esforç que s’ha de fer és que dins d’un conveni nou que s’ha de signar hi ha d’haver una última fase d’ajustament salarial, perquè s’ha fet tot la resta. Si ho tanquem bé, a diferència d’altres, nosaltres podrem seguir tenint una televisió i ràdios públiques de molt alta qualitat. Ara el Govern no està en condicions de crear uns diners que no té. Estem escanyats.”
- “El Sr. Cardenal va fer bé amb l’article [publicat a El País]. Li agraeixo el coratge de parlar clar.”
- [Sobre economia]. “Sí, s’han de seguir fent reformes.”
- “Quan l’Estat es posa a fer reformes, les fan respecte als altres, però ells no reformen res.”
- “En aquests 3 anys, hem suprimit o fusionat un 30% d’organismes públics. El govern espanyol pràcticament no ha fet res.”
- “Si fa dos o tres anys, s’hagués fet una negociació seriosa, les coses haurien estat diferents. Amb el no de l’Estatut i el no del Pacte Fiscal, la gent al final ha dit que no ens queda cap altre camí.”
- “No té sentit una consulta a tot Espanya, a menys que no fos per la reforma de la Constitució. S’imagina que amb la remodelació del camp del Barça, votessin els socis del Madrid?”
Be per avui ja ni ha prou, es prou llarg i no sé si tindreu paciència per llegir-lo tot sencer. Preneu la bona voluntat.


VISCA CATALUNYA LLIURE


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada