divendres, 26 d’abril del 2013

OPINIONS MANIFEST FORCADES/OLIVERAS


MANIFEST TERESA FORCADES I ARCADI OLIVERAS

RESP0STES I OPINIONS

He llegit, amb molta atenció el manifest de la Monja Sor Teresa Forcades, Doctora en Medecina i Teologia i del Catedràtic Arcadi Oliveres, economista i President de Justícia i Pau, què, en principi, es tracta d’un Manifest per a la convocatòria d’un procés constituent a Catalunya, amb l’objectiu, diuen, de preparar un “canvi de model polític, econòmic i social”.

Crec que la convocatòria d’un procés constituent a Catalunya, per desgracia, no es pot fer, per una raó molt important, no som un país lliure, encara som una regió d’Espanya, ens agradi o no, i per tant, un procés constituent, crec que pertoca quant havem aconseguit la Independència, no ara, ja que la “caverna” instaria sense perdre ni un segon, al Tribunal Constitucional, per que ho aturés, i llavors, que faríem? Tornar-ho a intentar? Com diu el nostre President, s’ha de tenir cap i anar amb molt de compte.

Per endavant descarten presentar-se com a candidats en cap convocatòria d’eleccions i per tant, sols volen promoure un model polític nou i una mobilització social continuada.

Diuen que no volen crear cap partit polític, sols volen contribuir a impulsar un procés des de baix que culmini en una candidatura unitària i que tingui com a objectiu la creació d’una Assemblea Constituent, per fer una nova Constitució per la República Catalana. Aquí hi tornem, encara no som una República Catalana, que mes voldríem.

Fins aquí puc estar mes o menys d’acord, però tot d’una me ve al cap que això pot provocar un munt de nous partits i partidets dins del Parlament i si ara amb SET partits, ja quasi es impossible governar... penseu que es podria produir una eclosió de partits a la italiana i ja voldria jo saber qui serà l’home que tingui la suficient valentia (ho diria d’un altre manera, però per respecte ho dic axis) per acceptar el càrrec de President de la Generalitat, perquè, suposo, que seguiríem tenint la Generalitat, o seria el President de la República Catalana, amb un nou càrrec de President del Govern?

Per tot això proposen un decàleg de punts a considerar dins d’aquesta Assemblea i que intentaré comentar, sota el meu punt de vista, un per un:

-         Expropiació de la banca privada, defensa d’una banca pública i ètica, fre a l’especulació financera, fiscalitat justa, auditoria del deute i impagament del deute il·legítim. 

Dons es prou profund aquest pensament, sembla copiat de Karl Marx, i la veritat es que no li veig cap possibilitat de ser aprovat.

Veiem, expropiació de la Banca Privada, me sembla bé, però han pensat qui ens deixarà diners, qui de tot el mon estaria d’acord a l’eliminació de la banca privada i convertir-la en pública. Tots sabem que si alguna cosa no funciona, es precisament, l’empresa pública i per tant poc futur pot tenir si es que ha de ser com diuen, totalment NETA i TRANSPARENT, ètica i sense especulació financera. Me pregunto: Algú vigilaria que qui mani, sigui un partit polític o una assemblea, QUE NO HI HAGI NEPOTISME, que no siguin designats els alts càrrecs a dit i amb l’únic cabal de experiències que pertànyer al partit o assemblea que l’ha anomenat? Sols cal veure exemples molt recents de nacionalitzacions encobertes a l’Estat espanyol.

I en quant a l’impagament del deute il·legítim que vol dir això, des de quin any s’ha de comptar? Es tracta de 5, 10, 15, 20, anys? I lo de il·legítim, qui es que ho ha de declarar? Un jutge del Govern Espanyol?  En fi masses preguntes sense resposta.

“ Salaris i pensions dignes, no als acomiadaments, reducció de la jornada laboral i repartiment de tots els treballs, inclòs el treball domèstic i de cura no-remunerat.”

Suposo que en aquest apartat i estaran d’acord els sindicats, però i els empresaris, que al cap i a la fi son els exposen els seus diners, creant una empresa i donant feina i riquesa al país. Malament anem, si no sabem arribar a acords que siguin acceptables per totes les parts.  I vist el que es desprèn de la atenta lectura de tot el manifest, la cosa no va per aquí, i encara mes un cop vist amb quin entusiasme ha estat rebut per ICV i suposo que també ho serà per la CUP, encara que això podria significar la fi d’aquest ¿partit?.

“Democràcia participativa, reforma electoral, controls dels càrrecs electes, eliminació dels privilegis dels polítics i lluita decidida contra la corrupció.

Cada vegada que veig la paraula DEMOCRACIA amb un adjectiu a continuació tinc una espècie de picor a tot el cos, una espècie d’al·lèrgia que no us ho podeu imaginar. Recordeu la democràcia orgànica? La DEMOCRACIA es això, democràcia o no es res, ni orgànica, ni participativa, ni assembleària, algú me pot dir si en algun país democràtic de debò la democràcia va adjectivada?.

Reforma electoral, això m’apunto, sempre que es tracti d’alguna manera de llistes obertes, sigui que es pugui canviar l’ordre de les llistes, sigui que es pugui refer totalment la llista, sigui que establim un sistema de diputat de districte, en fi, reforma si, però com?.

De la resta del contingut d’aquest apartat estic totalment d’acord, control, eliminació de privilegis (alerta amb els sous, que segons com se faci sols hi hauran ineptes en lloc de servidors del poble) i per damunt de tot la lluita contra la corrupció, en el ben entès que sempre, sempre, ha d’estar provat en un judici que s’ha fet una malifeta, de lo contrari estaríem com ara, veien persones molt vàlides que es veuen obligades a deixar la política sense saber si son a no culpables.

Habitatge digne per tothom, moratòria dels desnonaments i dació en pagament retroactiva”

En la primera part, totalment d’acord, l’habitatge digne per tothom, es un imperatiu de la pròpia societat, però alerta com se fa, que hi pot haver qui aconsegueixi donar “gat per llebre” i no assenyalo a ningú. Sols ho exposo. La moratòria dels desnonaments, un cop estudiat el cas, d’acord, però sense innecessàries demores en l’estudi i sempre, per endavant la moratòria. En quant a la dació en pagament retroactiva, hi hauria molt que parlar, no tots el casos son iguals. Ni ha un que per mi seria preceptiva la dació retroactiva i es quan el Banc emissor de l’hipoteca, l’ha donat per un valor superior al del immoble, sabent, positivament que no podria ser retornada en cas de qualsevol problema dinerari, situació d’atur, etc. es a dir en aquells desnonaments que clarament fossin fraudulents, des de el punt de vista moral.

 

“No a les privatitzacions, reversió de les retallades i potenciació del sector públic sota control social”

Be, aquest apartat mes aviat, es una trapelleria, una demagògia barata, per que tothom sabem que les retallades no han estat un caprici, ni tan sols i, me costa dir-ho, del Govern de Madrid, hem de mirar mes a munt al mapa i veure que han dit a Alemanya, Holanda, etc. per que no ha estat sols la Sra. Merkel, també el govern holandès d’altres d’aquells paratges que creuen que tan sols ells, han estat virtuosos. Algú hauria de recordar a la Sra. Merkel, els mils de milions de marcs que ha entregat als seus Bancs per evitar la fallida i que s’oblidi una mica dels països que estem pagant conseqüències que, en part no ens pertoquen. I la potenciació del sector públic sota control social , No se que vol dir i m’espanta el que crec que vol dir.

“Dret al propi cos i no a la violència de gènere”. Totalment d’acord. No hi ha cap comentari, encara que crec que ací es dibuixa un encobriment de l’avortament i jo crec que, d’alguna manera, te que ser legislat, no pot ser per que si, per que me dona la gana, encara que, en principi, estic d’acord.

“Reconversió ecològica de l’economia, expropiació i socialització de les empreses energètiques i sobirania alimentaria”

Amb tota la sinceritat del mon. No se que vol dir aquest paràgraf, reconversió ecològica de l’economia ??? mes endavant suposo i espero que ens ho aclareixin, de moment no ho entenc. La socialització de les empreses energètiques sona a demagògia barata, aquestes paraules ja les sentíem a l’any 1936 i que? Que vol dir realment?. Un altre cosa que no tinc ni la mes remota idea de que vol dir es la sobirania alimentaria que vol dir. Que sols hem de menjar productes catalans? Que no podem menjar un bon pernil de jabugo? Que no podem veure mes “Rioja”. La veritat es que es tracta d’un terme que no me diu res.

 

“Drets de ciutadania per a tothom. No a la xenofòbia i derogació de la legislació d’estrangeria”.

Ves per on, ara resulta que a Catalunya som xenòfobs, no negaré, que hi hagi una petita part de la població que ho sigui, però d’això a derogar la legislació d’estrangeria, ni ha molt de camí a fer. Què potser volen que el nostre estimat i petit país es converteixi en el país que aculli qualsevol persona, de qualsevol país, sense cap tipus de control i ens convertim en la riota d’Europa quan comencin els atemptats terroristes, quan arribi una onada de robatoris, d’assassinats, de malifetes de tota classe, sols per el fet que si no hi ha un control, no per ser d’una religió o un altre, d’una raça o d’un altre, no per el seu color de la pell,  ¡NO! Sols per que si no hi ha control ens vindrà el rebuig de tot arreu i llavors no podrem queixar-nos. Ho haveu entès bé? I Això no es xenofòbia, això es tocar de peus en terra.

“Mitjans de comunicació públics sota control democràtic, programari i xarxa lliure i desmercantilització de la cultura”

Be. En que quedem, volem les llibertats o que es el que volem. Mitjans de comunicació públics sota control democràtic, això com se menja, si son lliures, siguin públics o privats, no poden estar sotmesos a control (ja tornem a tenir adjectius a la democràcia) de cap classe, evidentment que no es poden permetre injuries, mentides, en fi tot allò que es de sentit comú, encara que sigui el menys comú dels sentits. Que vol dir programari i xarxa lliure, una cosa es contradiu amb l’altre, si hi ha un programari deixa de ser lliure i ni es lliure no pot tenir mes programari que el propi de l’entitat, sigui premsa escrita, radio o televisió. En quant a aquesta paraula tan rara desmercantilització de la cultura, a veure si ens entenem, això vol dir que sols es podran escriure llibres si estan editats per alguna fiscalia del govern? O que els espectacles sols podran ser de caire públic-social? Que es que volem tornar a los "Coros y danzas” però en versió  catalana?. Vaja de xiruques i...

Realment que es el que vol dir aquesta paraulota, no ho entenc.

“Solidaritat internacional, no a la guerra, i per una Catalunya sense exèrcit i fora de l’OTAN”.

Quasi que no mereix comentari, Solidaritat internacional, Què vol dir? No a la guerra, totalment d’acord. Sense exèrcit, d’acord, però lo de la OTAN, si no tenim exèrcit, que no l’hem de tenir, algú ens haurà de defensar si algú de dins o fora de la península ens vol atacar.

Be. La veritat es que alguns del temes d’aquest decàleg me fan la impressió de han estat posats, escrits, per omplir paper, no estan mínimament estudiats i, perdoni’m Teresa i Arcadi, crec que ha estat un moment de rauxa el que els ha motivat a escriure moltes de les barbaritats que hi ha. Encara que reconec, que amb altres, millor dit en els primers punts del decàleg han estat ben estudiats, hi puc estar d’acord o no, però reconec que els han treballat, els darrers semblen mes una manera d’acabar com sigui en veure que es ficaven en una atzucac de difícil sortida.

Amb tota la meva sinceritat i amb el desig de que trobin un altre camí mes net d’entrebancs que el que han triat.

Un saludo molt afectuós i el meu crit de sempre:

 

VISCA CATALUNYA LLIURE

1 comentari: