dilluns, 16 de juliol del 2012

CIUTADELLA EN FESTES (5)


CIUTADELLA EN FESTES    (5)

DIA DE SANT JOAN

A les 8 del matí es Fabioler torna a casa del Caixer Senyor per demanar permís per fer el toc de replec i un cop aconseguit fa una primera volta d’avis per els carrers i places de Ciutadella i comença a replegar Caixers i Cavallers, fins a completar la cavalcada per anar a Cercar es Caixer Senyor i Es Caixer Capellà (Sa Capellana). Posteriorment es dirigeixen cap a Santa Clara per fer es primer cargol.

Mes o menys cap a les 10 del mati arriben  a la colàrsega mes anomenat com ES PLA DE SANT JOAN, la colcada fa un cargol de tres voltes i en acabar es preparen per assajar alguns dels jocs que faran al capvespre. Sols es prova el joc de s’ensortilla i el de córrer abraçats.

En acabar es fa un altre cargol i pugen cap a poble per la costa del moll on els cavallers rebran un altre canya verda, menys Sa Capellana ja que es qui oferirà sa beguda al mig dia.

Cap a les 12, mes o menys, en això del horaris, tot està en funció del desenvolupament de tots els actes i quasi sempre es va acumulant un retard mes o manco gran. Es fa es cargol de Ses Voltes que va de la Plaça de la Catedral fins a la Plaça Nova. En acabar marxen de nou cap a Santa Clara i es fa un nou cargol. En acabar i seguint el mateix protocol o cerimonial, la cavalcada s’acomiada de Sa Capellana i després el Caixer Senyor, van a deixar els cavalls i tornen a peu  per anar a cercar, de nou es Caixer Capellà i es Caixer Senyor per anar tots junts a la Catedral a celebrar la MISSA DELS CAIXERS.

La MISSA DES CAIXERS, es concelebrada i presidida, normalment per el Sr. Bisbe i actuant d’oficiant es Caixer Capellà. Durant la celebració, en el moment de la Consagració, es Fabioler dona tres tocs aguts i que repeteix en alçar la Sagrada Forma. La entrada a la Catedral es fa com sempre de major a menor i en doble fila, acompanyats per l’orgue. Un cop acabada la Missa, Sa Capellana entre a la sagristia per deixar els ornaments sagrats i tornar a sortir amb el vestit de la festa. Llavors la llarga comitiva surt de la església i es dirigeix a casa de Sa Capellana, encara que normalment van al Seminari on amb mes lloc son obsequiats amb la Beguda que va ser oferta per es Caixer Capellà (Sa Capellana).

Cap a les sis de la tarda es fa el darrer replec, amb el mateix cerimonial, i van al Geriàtric Municipal per visitar els ancians que s’estan allà residint.

Llavors es dirigeixen a la Plaça des Born i a l’Ajuntament saluden el Consistori que contemplen l’escena del balcó principal estant.  En arribar el Caixer Senyor, convida al Sr Batlle i tot el Consistori axis com al poble de Ciutadella a assistir i presenciar els Jocs des PLA DE SANT JOAN. L’alcalde accepta la convidada i fa un petit discurs en el que desitja “sort i ventura” als que celebraran els jocs. En passar per el convent de Santa Clara, al baixar cap Es Pla, el Caixer  Senyor desmunta del cavall i demana a la Abadessa que preguin per que no hi hagi cap desgracia en els Jocs d’es Pla.
Catedral de Ciutadella

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada