dilluns, 16 de juliol del 2012

CIUTADELLA EN FESTES (6)


CIUTADELLA EN FESTES    (6)

JOCS D’ES PLA

En arribar el Batlle i la resta del Consistori, s’asseuen en un lloc preeminent preparat aposta per la festa. Així mateix la Banda Municipal es van col·locant a les grades per ells preparades i es fa un primer cargol que te musica a sa primera i tercera volta.

El Caixer Senyor i Sa Capellana, segueixen els Jocs des de un dels horts que pertanyen a la noblesa. La resta de cavallers es concentren en una zona propera i sense desmuntar es preparen per presenciar els Jocs.

Primer es corre s’ensortilla que consisteix en que un cavaller, anant al galop, ha de encertar una anella que hi ha penjada a una alçada prèviament mesurada per el cavaller mes gran, amb una asta de fusta amb punta de ferro. Es corren varies tandes, en funció dels cavallers que hi participen. Mentre, el Fabioler, ha pujat en una tarima prou alçada per que, amb els tocs de fabiol pugui dirigir els Jocs, moment de la sortida, toc d’avis, etc. Els cavallers que encerten s’ensortilla, reben una cullereta de plata en record de la seva habilitat. 

El següent joc consisteix en rompre ses carotes un escut de fusta prima en el que hi pintat una caricatura i que duu un cavaller i al seu costat un altre armat amb una “lladriola” de fang ha de rompre la carota i tan bon punt ha estat trencada el cavaller que la duu la llença enlaire amb gran content de la multitud que intentant fer-se amb un tros com a gran trofeu i record.

Seguidament es fa el joc de “córrer abraçats” dos cavallers, normalment para i fill, o dos germans o al menys de família, s’abracen i corren al galop intentant fer-se un petó a la galta.

Un cop acabats el Jos es fa de nou un cargol amb musica. Els cavallers pujant de nou a poble per la costa del Moll on reben una canya verda per poder assistir a la Beguda a casa d’es Caixer Senyor.

A partir d’aquí es fa un altre cargol a ses Voltes, un darrer cargol a Santa Clara i la Beguda a casa del Caixer Senyor cap a les quatre de la matinada. En acabar la Beguda el cavallers, cansats, senten el Fabioler que fa uns tocs mes lents, com de cansat, i acompanyen a Sa Capellana fins a casa seva i fan dues files per deixar-lo passar pel mig,. El Caixer Capellà s’acomiada, un per un, de tots els Cavallers dient “fins l’any que ve, si Deu vol”, si es el primer any del bienni i “Fins un altre si Deu vol” quant es el segon any. El Fabioler fa tocar el fabiol i el tambor lentament, allargant ses notes fins que s’acaba. ES EL DARRER TOC.
S'ensortilla

Jocs des Pla


2 comentaris:

  1. Les explicacions d'un català per terres ciutadellenques!!!!
    Molt bona idea!!!

    ResponElimina